Ocena kierowcy - Ford Focus I Kombi

Samantha, 14 lat temu
Silnik 1.6 16V 101KM 74kW
Rok produkcji 2002
Ford Focus I Kombi 1.6 16V 101KM 74kW 1999-2005 - Oceń swoje auto
Silnik : Przy takim przebiegu właściwie nie wykazuje oznak zużycia. Nie do zajeżdżenia!!
Jestem z tego samochodu niesamowicie zadowolona! Właściwie się nie psuje, na gazie pali przyzwoicie. Wygodny, niezawodny (nigdy nie zgasł na trasie), wiem czego się mogę po nim spodziewać. Do tego obrotny - skomplikowane parkowanie nie jest wcale aż tak straszne, biorąc pod uwagę jego gabaryty. Widoczność świetna, wszystko jest łatwe w obsłudze i \"pod ręką\".
Silnik pracuje bardzo dobrze, równo. Przy instalacji LPG także niezbyt głośno. Przy przebiegu 240 000 i codziennym użytkowaniu także na wsi ideał. Trzeba tylko dość mocno depnąć w pedał gazu, bo przyspieszenie ma słabe jak na 100 KM.
Nigdy nie było jakichkolwiek problemów ze skrzynią biegów.
Wszystko ok, chociaż na zakrętach mógłby lepiej trzymać się drogi.
Jestem bardzo wysoka (182 cm) i ten samochód jest idealny. Doskonała widoczność w przedniej jak i w tylnej szybie (o to się bałam, bo to samochód kombi i szyba wydaje się być dość \"daleko\"). Wysoki wzrost kompletnie nie przeszkadza.
Przy moich 182 cm auto jest niesamowicie wygodne. Nie uderzam kolanami ani udami o kierownicę, rozsiadam się wygodnie w fotelu i mogę jechać :) Są trzy miejsca na małe napoje, ale przydałby się większy schowek, bo mieści się w nim papier toaletowy, pokrowiec z książeczką serwisową itp. oraz najwyżej jedna kanapka, a w końcu to samochód kombi :) Ale nie ma co narzekać, bo przy przednich siedzeniach są kieszenie i dzieci z tyłu mogą napchać tam, co tylko chcą.
Samochód ogrzewa się dość wolno (ok. 3 km) i przy ustawieniu siły wiatraków na 2 już zaczyna się robić głośno. Właściwie tylko ten odgłos mi przeszkadza.
Widziałam już samochody kombi z małą ilością miejsca z tyłu, ale ten ma bardzo dużo. Spokojnie zmieszczą się trzy szczupłe i nawet wysokie osoby (u mnie w rodzinie wszyscy wysocy ;)). I to przy wysokich osobach z przodu.
Mam instalację gazową, więc silnik chodzi troszkę głośniej. Poza tym jest to ciężki samochód i jak się dodaje gazu, troszkę tam ryczy. Dla mnie to normalne. Widziałam już samochody, które są dużo lżejsze i wyją dużo głośniej.
Zużycie paliwa jest dość duże. Dlatego jeśli się chce jeździć tym samochodem do pracy, a dodatkowo jeszcze później z dziećmi, to naprawdę współczuję... U mnie koniecznością było założenie instalacji gazowej, bo inaczej 3/4 wypłaty szłoby na paliwo. Na gazie też pali sporo w porównaniu z innymi samochodami, ale gaz jest o połowe tańszy niż benzyna i da się o połowę więcej jeździć :) Ceny napraw nie są zbyt wysokie. Trzeba tylko trafić na dobrego mechanika, który nie chce wykorzystywać ludzi. A na dodatek najlepiej, gdy jest to ktoś znajomy :) Najwięcej kosztowała wymiana wtrysków - ok. 300 zł. Poza tym nic więcej (oprócz spraw koniecznych jak pasek rozrządu, klocki, świece itp.) nie było w nim wymieniane, więc nie mam pojęcia, ile kosztuje jakaś większa naprawa. Niska ocena ze względu na wysokie spalanie.
Cena Fordów nie jest wygórowana, a Focusy to naprawdę dobre samochody! Za taką kwotę chyba nikt nie znajdzie lepszego samochodu...
Nie miałam nigdy większych problemów. Co jakiś czas świece (czasami wystarczy tylko naprawa bez wymiany), oczywiście klocki hamulcowe. Przy tak ogromnym przebiegu (240 tys) to normalne. Raz coś tam nie działało w nawiewie (dopiero od 3 w górę wiało) i raz trzeba było coś poprawić w klimatyzacji, bo słabo chodziła. Dodatkowo jeszcze dość często przepalały mi się przednie żarówki, ale to podobno było powiązane z tymi wtryskami.
W ciągu całego użytkowania tylko jedna poważna usterka, mianowicie trzeba było wymienić wtryski, bo samochód charczał przy przyspieszaniu.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 101KM 74kW [l/100km]

8,1