Ocena kierowcy - Ford Focus I Kombi

Valdorf, 14 lat temu
Silnik 1.6 16V 101KM 74kW
Rok produkcji 1999
Ford Focus I Kombi 1.6 16V 101KM 74kW 1999-2005 - Oceń swoje auto
Silnik : Ogólnie jeżdzę spokojnie, ale jak muszę szybcjej ruszyć to często zdarz mu się niechcący zapiszczeć oponami na starcie.
Karoseria : Wyłazi rdza. Tylne drzwi, klapa. Ogólnie tył nadwozia.
Silnik : Po 10 latach - czujnik przepływu powietrza. Przecieki ze wspomagania.
Przez 3 lata i 60 tyś km - praktycznie nic poważnego. Auto wygodne, pakowne, dobrze trzyma się drogi. Do codziennej eksploatacji ideał.
1,6 benzyna a ja w mieście, przy spokojnej jeździe nie przekraczam 2000 obr/min. Jednak jak to mała benzyna - lubi obroty.
Gładko i bez zgrzytów. Jednak wsteczny czasem ma problemy.
Do tyłu w kombiaku - tak sobie
Dla mnie świetnie. Siedzi się wysoko i wygodnie. Dla starszych ludzi (teściowa) to zaleta nie do przecenienia. Półleżeć to można w sportowym cupe a nie w osobowym aucie. Wszystkie przełączniki w zasięgu. Przydała by się półka na konsoli środkowej.
W deszczu tył paruje.
Z przodu sporo miejsca - w większych autach miałem wrażenie większego ograniczenia przestrzeni. Tył - rzadko tam jeżdżę
Popularne auto wyprodukowane w dużej liczbie - sporo tanich części, a i mechanikom znane.
Same plusy a przy tym dobra cena.
Od trzech lat - jedynie żarówki. Nawet klocków w tym czasie nie zmieniłem (zjeżdza tarcze ;-)
Nigdy nie stanął na trasie. Niestety w tym wieku jest kilka typowych usterek fokusa - wycieki z pompy wspomagania (regeneracja-200zł, nowa 800zł). Powoli szwankuje czujnik przepływu powietrza (230zł). No i wyłazi ruda. Reszta to oryginalne części.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 101KM 74kW [l/100km]

6,9