: wspaniałe zawiechy-radość z jazdy.Miło jest trochę odkręcić gaz :-)
świetnie jeździ,fajnie wygląda.bez luksusów,ale nieźle wykończony.Trochę rdzewieje(ale tylko drzwi),czasem coś puka,czasem coś ze stykami(centralny),ale nie za często.Wygodny i sprytny.POLECAM.
Ten silnik jest akurat.Bez szaleństw,ale wystarczy do normalnej jazdy i w miarę sprawnego wyprzedzania na trasie.spalanie w gęstym ruchu w Warszawie-u mnie ok.10l, ale w trasie 7.2-7.3.Trochę za głośny na wyższych obrotach.elastyczność ok.
Dźwignia chodzi trochę twardo, ale precyzyjnie.Nie lubię, kiedy gałka jest \"gumowa i bez wyrazu\",a tego tu nie ma.Muszę powiedzieć, że wczułem się w nią idealnie.Nie zauważyłem sygnalizowanych kłopotów ze sprzęgłem.
To najpiękniejsza strona tego samochodu.Samochód jedzie jak po szynach.Nawet w zwykłej wersji śmiga an sportowo i daje wiele radości z pokonywania zakrętów.Bez porównania np. z Nissanem Almera, czy Corollą poprzedniej generacji.Dobre połączenie komfortu i stabilności.Genialna kiera-bardzo precyzyjna-świetnie czujesz samochód.Focus jest dla tych, którzy lubią radość z jazdy i trochę sportu.Trwałość-jak na samochód, który ma już 9 lat według mnie super.Brak luzów,stuków.Samochód nie pływa.Jedynie z tyłu coś czasem piszczy(łożysko lub kolumna-nie wiem).Przy wyższych prędkościach występują drgania,których diagnozy jeszcze nie znam.Kolejny plus-częsci do Forda są relatywnie tanie,a samochód dobrze stoi pod względem bezawaryjności.A to istotne przy zawieszeniu wielowahaczowym.
Można się zetknąć ze stukami występującymi przy skręcie lub zjeżdżaniu z krawężnika.Jeśli dochodzą one spod kierownicy,to jest to wadliwe mocowanie pedałów-usterka pierwszych focusów.Poprawiono mi to w warsztacie Forda i sprawa z głowy.
Nie narzekam.Z przodu siedzi sie dość wysoko-może nawet trochę za wysoko.Szyby boczne i tylna w kombi są duże.
dużo przestrzeni z przodu,przyzwoicie z tyłu.Bagażnik w kombi całkiem niezły.Samochód jest duży i wygodny.Jedynie siedzenia są trochę za płaskie i za wysokie.Regulacja wysokości fotela u kierowcy dziala tak, że nie podnosi się cały fotel,lecz tylko siedzisko.Po opuszczeniu powstaje szpara między nim a oparciem.Niektórzy skarżą się, że im wieje.Mi nie.Brak schowków w kokpicie.przed dźwignią biegów mamy 2 bezsensowne miejsca na napoje.Są za duże,co może skończyć sie wywrotką i rozlaniem kawy.Na allegro można zakupić praktyczny podłokietnik,w którym da się schować drobiazgi lub kilka płyt cd. jednak trzeba przyznać, że design ma dużo fantazji i śmiałości.Focus w swoim czasie był takim nowum i bajerem, jak obecnie honda civic.
Nawiew działa trochę za słabo.Silnik w zimie nagrzewa się szybko-po ok. 5 minutach.Użytkownicy wspominają,że mogą występować przecieki-woda może nawet kapać na nogi.Występuje to często po naprawie szyb-trzeba zadbać o uszczelnienie.Ja sie z tym nie spotkałem mimo,że też mam uszkodzone podszybie.więc good :-)
Z przodu bardzo przestronnie, z tyłu też siedzi się przyzwoicie.Stanowisko pracy ma pełną przestrzeń.siedzę w miarę daleko od kierownicy,ale z tyłu pozostaje przyzwoita przestrzeń na nogi.Mam wzrost 183 cm.
Silnik jest dość głośny na wyższych obrotach.Słyszalność szumu powietrza oceniłbym jako przeciętną.W przyszłości chętnie zastosuję trochę maty wygłuszającej.Jednak wystarczy odkręcić trochę fabryczne radio.Są bardzo dobre głośniki i dźwięk jak na standardową instalację jest naprawdę super.Jeśli jeszcze wytłumię drzwi, to będzie jeszcze lepiej.Do szczęścia brak jeszcze tweeterów na słupkach.
W mieście pali trochę za dużo.nawet około 10 litrów.Ale to kombi.Wynik w trasie bardzo dobry-ciągnie nieco ponad 7.
szukałem samochodu za 15 tysięcy,ekonomicznego,ale wygodnego.To najlepszy samochód za tę cenę.
Można się zdecydować np na volkswagena,ale jest on droższy i trzeba by kupić starszy rocznik.To napewno najlepszy samochód na F :-)
Nic się nie psuje. Mam problem z centralnym, który wariuje-to zawilgocenie.Niedługo je usunę i wszystko będzie w porządku.
Korozja obrzeży drzwi i klap
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 101KM 74kW