Ocena kierowcy - Ford Focus I Kombi

Silnik 1.6 16V 101KM 74kW
Rok produkcji 2002
Okres użytkowania: 5 lat
Ford Focus I Kombi 1.6 16V 101KM 74kW 1999-2005 - Oceń swoje auto
Inne : To że potrafi byc bardziej ekonomiczny niż się spodziewałem i mniej awaryjny niz uważaja inni. A może to wynika z mojego stylu jazdy? Choc jak trzeba też go nie oszczędzam.
Kupiłem go sugerując testami niezawodności z 2003r kiedy to zajął 1 miejsce wśród 3 latków,a także ze względu na dużą pojemność bagażową. Napiszę to samo co redaktorzy "Motoru" po testowaniu Focusa na 100000km. "Służył nam wiernie"
Dobry kompromis między osiągami a spalaniem. Rakieta to nie jest,ale jakoś sobie radzi. Olej bierze tylko minimalnie.
W zasadzie można je wrzucac jednym palcem oprócz wstecznego,który czasem "haczy".Ale podobno "ten typ tak ma"
Dożo zależy od opon. Jak są to typowe letnie szosówki,to trzyma się jezdni bardzo dobrze.
Jest dobrze,choć to kombi.
Do paru drobiazgów można by się przyczepić,ale fabryczne radio dużo rekompensuje. Duże,przejrzyste,wygodne.Już nigdy nie będę chciał innego.
Na najmniejszym nawiewie lubią parować szyby. Niezbyt szybko się nagrzewa. Za ogrzewaną przednią szybę,duży plus.Klima chłodzi dobrze.
Z przodu nie jest żle,ale z tyłu trochę za mało. Za to po złożeniu tylnych siedzeń można spokojnie spać w dwie osoby.
Powyżej 120 szum jest bardzo wyrażny.Może to relingi temu sprzyjają.
Jak się nie ma ciężkiej nogi,to naprawdę pali nie wiele. Mało kto w to wierzy,ale na prawdę bez problemu uzyskuję średnia 6 litrów przejeżdżając całe miasto. Oczywiście bez korków.
Po 90 tyś urwało się cięgło od wewnętrznej klamki od strony pasażera i w tych samych drzwiach poluzowały uchwyty trzymające szybę przez co nie zawsze chciała się otwierać. Naprawiłem bez problemu we własnym zakresie. Ostatnio przednie wycieraczki nie zawsze dokładnie ustawiaja sie na swoim miejscu i trzeba będzie je podregulować. Wymieniłem także linkę "ręcznego" bo nie działała już prawidłowo.
Nie było i oby tak dalej. Amortyzatory trzymaja jeszcze 85% co uważam za bardzo dobry wynik ze względu na częsta jazdę po wertepach i z dużym obciążeniem.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 101KM 74kW [l/100km]

6,9