: Przed zakupem słyszałem, że Focus ma bardzo dobre zawieszenie i nie było to przesadą.
: korozja, jak to w starych fordach (auto właśnie jest u blacharza :) )
Układ hamulcowy
: zatarła się linka od ręcznego, nie odbija jak powinna. Nic poważnego
Pomimo upływu lat auto pewne i niezawodne. Wygodne, pakowne, przyjemne w jeździe. Woziło mnie na wakacje, woziło meble, woziło nawet materiały budowlane, i nic. Nadal jeździ i nic się nie dzieje.
Silnik u mnie raczej bezawaryjny i bezobsługowy. Rozrząd wymieniłem przy 137 000 dla \"świętego spokoju\". Piszczała jakaś rolka od wspomagania, wymiana za 50 PLN i śmiga aż miło. Może i nie jest za cichy ale ja lubię ten dźwięk :)
Biegi wchodzą bardzo precyzyjnie ale dość ciężko (w porównaniu z Fabią, Stilo, Octavią czuć różnicę). Dla mnie ok, ale żona na początku się skarżyła, kwestia przyzwyczajenia.
Auto dość mocno wytłuczone na polskich drogach, nadal zachowuje się znakomicie na łukach i ciasnych zakrętach. Mogło by być trochę bardziej miękko ale wtedy już by się tak nie prowadził. Zawieszenie dość trwałe. Przy 150 000 wymieniłem amortyzatory przód. No i co 15 000 łączniki stabilizatora, ale za to winię konkretny odcinek drogi. Koszt 35 PLN od strony i 15 minut pracy w garażu.
Bez uwag. Dla wygody i bajeru dołożyłem czujnik cofania z Allegro za 25 PLN.
Wszystko tam gdzie trzeba.
Zimą silnik powoli się rozgrzewa co ma przełożenie na ogrzewanie kabiny. Latem bez zastrzeżeń, klima działa ( serwisowana co 2 lata ). Elektryczne ogrzewanie przedniej szyby rewelacja!!! Powinno być w standardzie każdego pojazdu.
Bez zastrzeżeń.
Silnik przyjemnie mruczy, opony delikatnie szumią.. to jest samochód. Strefa ciszy jest w rejonach zalesionych :) A na poważnie, to jest znacznie lepiej niż w Fabii 1.4 TDi. No ale nadal jest do DIESEL więc klekocze.
Zużycie paliwa w trasie (jazda z maksymalnie dopuszczoną prędkością ) znacznie poniżej 6 l. Miasto ok 6.5 do 7.5. Można tym autem jeździć dynamicznie i oszczędnie. Żona jeździ wolniej a spalanie ma większe :)
Udało mi się zakupić szanowany egzemplarz dlatego nie żałuję ani złotówki wydanej na moją Foczkę :) Przed zakupem trzeba dokładnie sprawdzić blachę, bo to Ford. Wbrew pozorom tylne zawieszenie bardzo trwałe.
Nigdy nie miałem niespodzianki uniemożliwiającej jazdę. Oby tak dalej.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 TDDi 90KM 66kW