Ocena kierowcy - Ford Focus I Hatchback

Jareta, 10 lat temu
Silnik 1.8 TDCi 115KM 85kW
Rok produkcji 2003
Ford Focus I Hatchback 1.8 TDCi 115KM 85kW 2001-2005 - Oceń swoje auto
Silnik : Super dynamiczny (szczególnie po MODzie) i oszczędny. Na autobahnie przy prędkości śr 140 km/h spalanie zamyka się w 6l/100
Silnik : Dwumasa / sprzęgło / kopcenie / EGR
Karoseria : Trochę rydz szamie, ale w końcu do już 11 LAT
Dobre zawieszenie, wygodna jazda, tanie części, dobra dynamika, niskie spalanie, padająca 2-masa + droga naprawa zawieszenia
u mnie zrobione 137KM i 320 NM więc dynamika BDB, oczywiście wymieniałem 2-masę i sprzęgło (1500 PLN). Oszczędny
BDB, bez zarzutu, chociaż kobicie mojej 3 zamiast 1 wchodzi :) czasem coś trzeszczy przy 2 biegu ale jest na prawdę OK
tutaj duży + za właściwości jezdne, chyba najlepsze auto pod tym kątem w swojej klasie, nawet przy dynamicznym pokonywaniu zakrętów, nawet w momencie utraty przyczepności ma się wrażenie pełnej kontroli nad autem
Tutaj bez zastrzeżeń, tylnie lusterko OK, boczne OK, prawie widać przednie reflektory. Mam wersję z ksenonami więc bardzo przyzwoicie również w nocy.
nie ma się do czego przyczepić, chwilę trwało zanim przyzwyczaiłem się do manetki radia w kolumnie kierownicy ale teraz jest OK
odparowywanie ok (niestety mam bez podgrzewania przedniej szyby), klima manualna OK, niestety w zimie trzeba dłuuugo poczekać na ciepło:)
jw, jak na takie auto myślę że ok, szczególnie ok dla wyższych osób z tyłu ze względu na budowę nadwozia
komfort do 120, powyżej 140 rozmowa z pasażerem stanowi problem, ale kto nie lubi tego KLE KLE KLE KLE a później TYR TYR TYR TYR
tanie części (które zazwyczaj są potrzebne), niskie spalanie, warto szanować turbinkę - auto właściwie nie do zajeżdżenia.
Można kupić auto już za 10k, ale warto znaleźć takie, które ma SPRAWDZONY PRZEBIEG. Niestety znaczna większość jest kręcona. Przykład? Moj ma przebieg 1/4 mln co przy 11 latach ma sens (lekko ponad 20kkm rocznie) i co? W moim roczniku mam auto z największym przebiegiem na allegro :):) Podkreślam jeszcze raz bardzo oszczędny silnik.
czasem coś klamki nie chcą chodzić, wymieniłem też słoneczniki bo się nie trzymały zatrzasków... w mojej wersji lubią odpadać nakładki na spryskiwacze od reflektorów (widziałem kilka focusów z ksenonami i chyba żaden nie miał kompletu tych plastyków)
szystkie naprawy które miałem były eksploatacyjne: -sprzegło 2-mas -aku -świece żarowe Autko NIGDY mnie nie zawiodło a miało okazję bo pokonałem trasy PL-IT-PL oraz PL-AT-PL przy przebiegu 200kkm+

On - zużycie paliwa dla silnika 1.8 TDCi 115KM 85kW [l/100km]

6,2