Ocena kierowcy - Ford Focus I Hatchback

Silnik 1.8 TDCi 115KM 85kW
Rok produkcji 2003
Ford Focus I Hatchback 1.8 TDCi 115KM 85kW 2001-2005 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Kilka rzeczy mnie urzekło - wielofunkcyjność jednym slowem
Samochód godny zainteresowania z kilku powadów, karoseria choć ma kilka dobrych lat moze wygladac b.atrakcyjnie, kompakt o duzej ilości miejsca w srodku i z \"duzym\" bagaznikiem, duzo jednostek do wyboru, atrakcyjna cena itp.
115KM w zupełności wystarcza do SPRAWNEJ i bezpiecznej jazdy, na trasie elastyczność w zupełności wystarczająca, nie ma zadnego problemu z wyprzedzaniem(na 5 biegu od 110-120 do 180 samochod tak samo przyspiesza).Kreci sie po 5000obr caly czas przyspieszajac, nie to co 1.9TDI(PD, z dolu walniecie i po chwili zadyszka).Brawo dla Forda za silnik.
Biegi wchodza precyzyjnie takze nie ma problemow ze znalezieniem i haczeniem.Przełożenia dobrze dobrane, na trasie na 5biegu przy predkości 120-130km/h obroty siegaja rzedu 2500obr(idealnie).
No i tu Ford zrobił mistrzostwo swiata, idealne(neutralne) prowadzenie, zakrety dla niego czysta przyjemosc.Oczywiści wszytsko przy zachowaniu komfortu jazdy.Układ kierowaniczy tak samo precyzyjny.Idealne połączenie.Brawo dla Forda!!
Jak do tej pory nie posiadam zastrzeżeń co do widocznosći.
Kolejny Duzy plus dla Forda.Wszysko na swoim miejscu.Nie ma do czego sie przyczepić.
Bez zastrzeżeń.Jak na diesla i tak w miare szybko sie nagrzewa,szyby nie paruja jak jak cos to climatronic jest w pogotowiu
Przestrzeń dla kierowcy i pasażerów(przód i tył jak na kompakt-rewelacja).Pare słow moge odnosnie foteli- siedziałem w wygodniejszych i dosyc wysoka pozycja za kierownica i miejscu pasażera z przodu(dla wielu ludzi to plus ale chyba nie dla mnie)
Silnik na common rail wiec nie dochodzi klekot TDI:)Nie mam zastrzeżen co do wyciszenia w koncu to kompakt a nie klasa premium wiec jest naprawde wporzadku.
Na Trasie idealnie - 4.9-5.2L (predkosc na trasie 110-140) W Mieście - 7.4-7.8L (samo miasto) Jak na razie jeszcze nic nie wymienialem oprocz wymiany oleji itp. Przy zakupie warto zwrocic uwage na kilka istotnych szczegółow bo w innym wypadku moga nas czekac wydatki ktore liczy sie w tysiącach:)
Jakośc do ceny jak najbardziej wporzadku.
Skrzypienie w tylniej czesci samochodu, dokładnie wewnetrzna osłona klapy bagaznika.Do tej chwili to zauwazylem.
No i tu wszystko zalezy od stanu technicznego i przeszłości samochodu.Jezeli sie dba o samochód i prawidłowo eksploatuje to i odwdzięczy sie bezawaryjnością(sa samochody mniej bezawaryjne) Przy zakupie warto zwrocic uwage na kilka istotnych szczegółow bo w innym wypadku moga nas czekac wydatki ktore liczy sie w tysiącach:)

On - zużycie paliwa dla silnika 1.8 TDCi 115KM 85kW [l/100km]

6,3