FORD FOCUS zwłaszcza z tym silnikiem to przeciętny samochód ale dynamiczny. Godny polecenia jest silnik 115KM tdci. Najwięszą wadą tego auto jest to że jest to FORD co kojarz mi się ze słowem mechanik.Proponowałbym wszystkiem przyszłym nabywcą tej marki zastanowić się i przemyśleć dlaczego np:porównywalny klasą CIVIC jest tyle droższy. Czy jest to sprawa wyłącznie tego że japończycy są zachłanni i chcą więcej zarobić czy to że za jakość trzeba zapłacić. Tutaj chciałbym przytoczyć zdanie mechanika z POZNANIA ktory specjalizuje się w marce FORD.Gdy do niego przyjechałem i opowiedziałem o usterce(trzęsło kierownicą zwłaszcza podczas przespieszania) Pan uprzejmie zapytał \"Jaki ma auto przebieg\" ja opowiadam że 160tyś a on na to że to jest tylko FORD a nie żaden japończyk i w tych autach to normalne. Potem powiedział mi jeszcze co przy tym przebiegu zacznie w najbliższym czasie klękać. Potem podsumował że wierszyk \"FORD GÓWNO WORT\" pasuje jak najbardziej do całej marki FORD.
Silnik to najmocniejsza strona Foczki.Jak na 115KM naprawdę bardzo łanie przyspiesza. W porównaniu z VW Passat 1,9 TDI 130KM silnik wykazuję identyczną dynamikę a spala mniej ale jest to sprawa jak najbardziej naturalna ponieważ jest lżejszy.Elastyczność dobra ale dopiero w okolicy 2000obr/min poniżej tej wartości muł pasiasty.Jest mocy do ok 4000obr/ min powyżej wyraźnie słabnie(odczuwalne zwłaszcza na 3 i 4 biegu gdy kręcimy go czerwonego pola)
Precyzyjna ale do obecnego auta(HONDA PRELUDE 99) i poprzedniego(HONDA CIVIC 92) daleko.
Zwłaszcza na autostradzie zaczyna dokuczać szum powietrza.
Jak na moc i osiągi bardzo dobra .
NISKA CENA= NISKA JAKOŚĆ
TO JEST FORD. Specjanie napisałem dużą literą aby potęcjalny nabywcy zastanowili się jeszcze raz czy oby nie lepiej byłoby kupić jakiegoś JAPOŃCA.
Jak sobie przypomnę ile kasy wpakowałem w tą furę to mi się nóż w kieszeni otwiera.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 16V 115KM 85kW