Ocena kierowcy - Ford Focus I Hatchback

15 lat temu
Silnik 1.8 16V 115KM 85kW
Rok produkcji 1999
Ford Focus I Hatchback 1.8 16V 115KM 85kW 1999-2005 - Oceń swoje auto
Posiadam wersję 3 drzwiową, która jest u nas dość rzadko spotykana, w czarnym kolorze, z szybami przyciemnianymi (fabrycznie)auto wyglada naprawde super. Moja wersja ma 1,8 115KM, jak sie tym jeździ ? Powiem tak prędkość max jaką z niego wyciąnełem to 215km/h, przyspieszenie 0 do 100km/h to 9,4s - jest dynamicznie ale szału nie ma:)Przyspiesza najlepiej od 4tyś obrotów - wtedy dostaje najwiekszego kopa, wiec jak chcesz przykozaczyć to musisz długo go żyłować na poszczegulnych biegach.
do 3,5 - 4 tyś. obr. spokojna jazda powyżej 4 tyś. zaczyna się zabawa i wtedy auto potrafi pokazać pazur:) można go katować do 6 - 6,5 tyś i następny bieg.
1 i 2 bardzo długie, mi to odpowiada można szybko nim wystartować na światłach.
Focus z tego słynie - bardzo dobrze trzyma się drogi. Układ jezdny Focusa bije na głowe auta konkurencyjne : Golf IV, Honda Civic VI, Opel Astra II, Po prostu jedziesz po zakrętach 150km/h i auto trzyma się drogi, a nie kładzie się jak stara kur...., na dziurach też zachowuje się pewnie nie podskakuje, a zawieszenie nie jest za twarde i nie dobija.
Przód bardzo dobrze, tył w sumie też. Jeden minus to przyciemniane szyby, które jak w zimie zaparują lub lekko przyszronieją to kompletnie nic przez nie nie widać.
jak dla mnie super.
w lecie klima działa szybko i wydajnie, w zimie super ogrzewa, lepiej niż nie jedna kobieta:)
mam wersję 3 drzwiowa wiec dla kierowcy i pasazera ok ,a tył mało mnie interesuje;)
w środku cichutko na zewnątrz też, powyżej 3,5 tyś obr. silnik ładnie basowo pomrukuje.
Pod wzgledem zużycia paliwa to raczej nie powala na kolana, może dlatego że mam ciężka noge. Średnio pali mi 9 - 10 litrów jest to cykl mieszany - miasto i trasa. Nie posiadam LPG, ale da się przezyć.
Jak dla mnie super, kupiłem za 14 tyś 1,8 115KM z 1999 roku z pełnym wyposażeniem: klimatyzacja, centralny zamek, el. szyby, el. lusterka, wspomaganie kier., ABS, 2 poduszki, immobiliser, przyciemniane szyby, światła przednie przeciwmgielne. Jest tańszy niż Golf IV, a bije go na głowe pod kazdym wzgledem.
zepsuty silniczek od mechanizmu opuszczania szyb.
Brak

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 16V 115KM 85kW [l/100km]