Przyjemne auto, dające frajdę z jazdy, nieźle wykonane o miłym, nietuzinkowym wnętrzu i ciekawej aparycji.
Potrafi być dynamiczne (oczywiście nie do przesady) nie tylko z wyglądu.
Muszę niestety zmienić ocenę ze względu na kategorię niezawodność. Zacząłem się obawiać, że ciąg dalszy nastąpi...
Dość miły dla ucha, w miarę elastyczny, choć dopiero po mocniejszym wciśnięciu gazu. Po wkręceniu na wyższe obroty całkiem dynamiczny, w dole - przeciętny. Ogólnie dobry.
Wymaga przyzwyczajenia, ale pracuje bez większych zarzutów. Czasem trochę haczy wsteczny, ale wystarczy "dać" mu więcej czasu z wciśniętym sprzęgłem.
Komfortowy , ale sprężysty i wystarczająco twardy. Największy problem na dużych poprzecznych nierównościach (ale rzadko które auto radzi sobie z polskimi wybojami idealnie). Neutralne zachowanie w zakrętach, umiarkowane wychylenia. Daje przyjemność z prowadzenia auta! Doskonale.
Niezła, choć też wymaga przyzwyczajenia. Najwięcej kłopotu sprawia tylna szyba (choć pewnie nie wszystkim ;-))
Może się trochę czepiam, ale przydałyby się trochę większe kieszenie w drzwiach i jeszcze jeden schowek w desce. Poza tym dużo małych schowków, ale nie wiadomo do czego służących. Kieszenie na bokach i tyłach siedzeń - super. Obsługa włączników i przełączników, nawiewów (mogłyby mieć ciut większy zakres) bez zarzutu. Fotele z przodu i tylna kanapa OK
Było super, ale zmieniam na dobrze z powodu działania wentylacji i ogrzewania zimą. Mogłyby być efektywniejsze. Klimatyzacja działa szybko i sprawnie, choć czasem wydziela niezbyt miłe wonie.
Dobra choć nie doskonała, ale też nie wymagajmy zbyt wiele. Bagażnik wystarczający i ustawny.
Dobre, nawet przy sporej prędkości około 140 - 150 km/h we wnętrzu jest całkiem cicho i przyjemnie (oczywiście przy założeniu, że mamy zamknięte szyby i nawiew ustawiony najwyżej na 2 ;-))
Na temat cen napraw i przeglądów narazie się nie wypowiadam. Co do spalania to jest takie jak się spodziewałem i właściwie powinienem je ocenić dobrze, ale trochę przekornie dałem 3 ze względu na cenę benzyny!
Samochód jest z listopada 2004 roku, ale kupiony w maju 2005 po promocyjnej cenie. Wersja wyposażenia FX, a więc: dwie poduszki, ABS, wspomaganie, klimatyzacja, elektryczne szyby przednie i lusterka, czyli prawie wszystko co potrzebne. Oczywiście można chcieć więcej, ale mnie to satysfakcjonuje i dlatego ocena dobra.
Po niezbyt dużym przebiegu , pojawiły się stuki w różnych miejscach auta. Nie są bardzo uciążliwe, ale są...
Do dzisiaj było napisane: To byłoby ciężkie rozczarowanie gdyby już nastąpiła jakaś poważna usterka.
I stało się! Wykrakałem i nastąpiła: 10 000 km - pompa wodna do wymiany!
Porażka i rozczarowanie! (Samochód ma rok i przebieg j.w. to jak to inaczej określić?)
Pytanie, czy nastąpią następne...
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 i Duratec 8V 98KM 72kW