Porządne auto ze świetnym wyposażeniem, małe braki w dokładności montażu.
przyzwoity 1.6, choć powyżej 4000 obr. głośny
Precyzyjna, choć zbyt długie przełożenia - ale na to jest rada: redukcja (czasem o dwa biegi) i gaz w dechę! Wtedy brak problemu z wyprzedzaniem (na III 140 km/h, na IV 180, V służy do płynnej jazdy, bo ostro się nie przyspieszy). Haczenie wstecznego to standard, który obniża ocenę
Cóż - to FOCUS! Zwłaszcza zimą na dobrych oponach (Pirelli SnowSport) pokazuje, co potrafi. A potrafi sporo...
Świetnie, poza widocznością do tyłu. Ale to chyba urok hatchback´a z małą tylną szybą (choć w Focusie II jest gorzej)
Wszystko na swoim miejscu i "pod ręką". W przeciwieństwie do francuzów...
Z klimą bez problemów.
Bez rewelacji, ale to tylko kompakt. Przy 187cm wzrostu fotel max do tyłu. Dojechaliśmy w czwórkę do Chorwacji bez problemu (+sporo bagażu)
Najsłabsza strona focusa I. Do 130 km/h znośnie, potem kiepsko i coraz gorzej. Sporo pomogła wymiana fabrycznych opon (P6000) które wyły okrutnie. Teraz mam P6 i jest cicho.
Wszystko zależy od stylu jazdy. Albo delikatnie i oszczędnie, albo... średnie spalanie można osiągnąć na poziomie 6.5 l/100km, a można i 11.7 Przeciętnie 7.6 - 7.8 l/100km
Rewelacja!
Na początku gasł przy niskich obrotach na włączonej klimie (np. przy hamowaniu i redukcji biegu w momencie wysprzęglania) - pomogła wymiana softa na nowszy. Poza tym wymiana przepustnicy i pompy wspomagania kierownicy (brak większych problemów, ale na gwarancji, więc serwis wymienił a ja nie protestowałem) oraz przekaźnika wycieraczek (również gwarancja). Poza tym NIC.
Nic poważnego jak do tej pory - 3 lata i 63000 km
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 100KM 74kW