Auto mało awaryjne. Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Auta na F, Ford g... wort, ... totalnie się nie sprawdziły. Samochód sprowadzałem z Niemiec jako 6-letnie 120k km. Sam jeżdżę nim od 5 lat, obecnie prawie 190km. Poza rozrządem, płynami, filtrami, klockami, tarczami wymieniałem cewkę, świece (mechanik twierdził, że to norma w tych modelach i trochę częściej się je wymienia), sprężyny - przód, sprzęgło, trójnik pod chłodnicą i z 30 żarówek (przód). Minusy, raczej drobne: elektryka (żarówki, bezpieczniki od zapalniczki), wyciszenie, rdza. Co do rdzy wcześniej poczytałem trochę na ten temat i idąc za radą wybrałem model 3-drzwiowy. Ponoć najczęściej pojawia się na tylnych drzwiach i klapie bagażnika. Tylnych drzwi nie mam, na klapie póki co ok, ale niestety rdza już wychodzi od spodu. W Polsce soli się na maksa niestety i to główna przyczyna chyba. Zalety: super przełożenie ceny do jakości, mała awaryjność, bardzo dobrze trzyma się drogi.
1.6 16V to trochę za mało na trasie, ale nie ma dużych powodów do narzekań. Powyżej 4000 obrotów czuć właściwą moc.
Wsteczny standardowo z problemami. Nie wyskakuje, ale czasem nie chce wejść.
Bez zastrzeżeń. Dobrze się prowadzi.
Kwestia przyzwyczajenia. Mała tylna szyba, co może początkowo powodować małe problemy przy cofaniu.
Od zakupu, wtedy to było 6-letnie auto, ciągle świszczy jakiś wiatraczek. Doprowadza mnie to do szału, ale znalazłem na to sposób - zmiana siły nawiewu na 3-4 sek na poziom 3 lub 4 i świszczenie ustaje. W końcu jednak chyba się poddam i spróbuję to naprawić.
Auto nie jest z segmentu limuzyn więc nie ma co oczekiwać super przestrzeni. Jak na tą wielkość auta to z przodu oferuje wystarczający komfort. Przy moim wzroście (190cm), fotel odsuwam max do tyłu i jest ok. Z tyłu miejsca nie za wiele, ale tam prawie nigdy nie siedzę. No i jeśli ktoś dorosły miałby usiąść za mną podczas jazdy, to kilku godzin nie wytrzyma, bo nogi mu zdrętwieją.
Jest to niestety głośne auto i słabo wyciszone. Powyżej 100-ki radio wyłączam, bo bym musiał je dać prawie na maksa.
Używam głównie w mieście. Jak na silnik 1.6 to pali sporo, ale mam niestety ciężką nogę.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 100KM 74kW