Ocena kierowcy - Ford Focus I Hatchback

Silnik 1.6 16V 100KM 74kW
Rok produkcji 1999
Okres użytkowania: 1 rok
Ford Focus I Hatchback 1.6 16V 100KM 74kW 1998-2005 - Oceń swoje auto
Inne : prowadznie, wygoda, dobre fabryczne audio
Silnik : krokowiec trzeba go czyścić co jakiś czas bo świruje
Karoseria : rdza :/
Generalnie to szukałem golfa 4 ale ciężko znaleść w dobrym stanie więc zainteresowałem się fokusem. Jest tanszy od golfa i łatwiej znaleść zadbany egzemplarz. Zewnętrzenie to oba auta mi sie podobają natomiast jeśli chodzi o wnętrze to wygrywa fokus. Auto jest wygodne, ładne i bardzo fajnie się nim jeździ. Niestety wadą jego jest korozja, która atakuje dźwi i tylną klape. Ale tak polecam to auto, myśle że do 10tyś zł w tej klasie to najlepsza propozycja.
1.6 100KM demonem szybkości nie jest ale do sprawnego poruszania się na codzień wystarczy.
Dobrze chociaż u mnie 3 bieg nie wchodzi płynnie.
Super! Fokus naprawdę prowadzi się bardzo przyjemnie.
Ogólnie dobrze, może trochę gorzej z widokiem do tyłu ale ja i tak cofam na lusterka.
ok
Szybko się nagrzewa w zimie
Jest naprawdę wygodny i jazda w dłuższą trasę nie męczy tylko sprawia przyjemność.
Jest ok
Spalanie miasto 8-10l mogłoby być mniej ale ja mam ciężką nogę a na trasie 6-7l . Ceny części troszkę droższe niż np. vw czy opel ale tragedi nie ma.
Myślę że do 10tyś zł w tej klasie to najlepsza propozycja. Spokojnie znajdziemy zadbany egzemplarz i dobrze wyposażony.
Generalnie jakiś większych problemów z nim nie miałem. Czasem krokowiec świruje i potrafi zgasnąć przy dojeździe do skrzyżowania, a tak to tylko rzeczy eksploatacyjne kolcki, amortyzatory, płyny.
Narazie nić.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 100KM 74kW [l/100km]