Ocena kierowcy - Ford Focus I Hatchback

Carl, 14 lat temu
Silnik 1.4 16V 75KM 55kW
Rok produkcji 1999
Ford Focus I Hatchback 1.4 16V 75KM 55kW 1999-2005 - Oceń swoje auto
Silnik : Mimo, że to 1.4 daje radę, nie ma mowy, żeby się mulił. Dajesz gazu a on jedzie a nie stoi.
Idealne auto, proste w jeździe, zrywne mimo, że 1.4. Chodzi wszystko lekko (kierownica, skrzynia biegów, gaz)
To moje pierwsze auto z jakim mam do czynienia i pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Słyszałem wiele opinii na temat Focusów i jest to najlepszy produkt Forda, niezawodne, bez awaryjne, o mocnym zawieszeniu. Mimo silnika 1.4 daje radę przy klimatyzacji i przy 4 pasażerów. 100km rozbuja się szybko i energicznie. Przy większych prędkościach nie próbowałem, ale 170km może da radę :) Oczywiście jazda zależy również od kierowcy
Skrzynia biegów jest ok, łatwo wchodzi, ale lubi wydawać z siebie dziwne dźwięki (troszkę głośna)
Przejechałem wieloma autami jako pasażer BMW, Audi, Opel. I Ford pod tym względem zdecydowanie króluje.
Jest dobrze! Z przodu jest bez problemu, ale dla niektórych kobiet może być kłopotliwe to, że nie widzą przedniej maski :) Z tyłem jest trochę gorzej, okno tynie jest małe i może na początku sprawiać trochę problemów.
Spala bardzo mało słyszałem opinie, że lepiej zakupić 1.6 bo mniej spali i zyskujemy więcej mocy, jednak to już zależy od kierowcy i stylu jazdy. Mimo tego spala mało i jest wydajnym silnikiem 7,5l ogólna jazda.
Z przodu bardzo dobrze, przestrzeń dla nóg duża, z tyłu nie najgorzej komfortowo dla 2 osób, z 3 osobami można jechać, ale to już w konieczności.
Silnik cichutki, ale przy wyższych obrotach lubi sobie pohałasować.
Silnik ekonomiczny, dużo nie spali, spalanie zależy również od stylu jazdy, średnie zużycie paliwa miasto 7,5. Trasa 6,5. Maksymalnie 8.5
Auto można dostać za 11-13tys, i jest to idealna cena, w tej cenie dostaniemy świetne autko. Golfy czy Polo mogą się chować i jeszcze kupimy je za drożej :)
Wszystko idealnie spasowane, nic nie skrzypi, nic nie trzeszczy w środku, wszystko dopasowane idealnie. Twardy zderzak :)
Słyszałem, że mankamentem Focusów jest karoseria, która jest podatna na korozje, ja na szczęście dostałem egzemplarz, który nie ma ani śladu rdzy.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 75KM 55kW [l/100km]

7,5