Ocena kierowcy - Ford Fiesta VIII Active

Adrian, 5 lat temu
Silnik 1.0 EcoBoost 100KM 74kW
Rok produkcji 2018
Ford Fiesta VIII Active 1.0 EcoBoost 100KM 74kW 2018-2020 - Oceń swoje auto
Jeżdżę tym samochodem od 2 miesięcy , przesiadłem sie z VW Polo rocznik 2015 i różnica jest kolosalna na Plus tego Forda. Generalnie fenomenalne właściwości jezdne i super komfortowe zawieszenie jak na tą klasę. Dochodzi do o tego mnóstwo Opcji (czujnik deszczu , czujnik świtała , nawigacja , tempomat , podgrzewane fotele , podgrzewana kierownica i przednia szyba , aktywne pilnowanie pasa ruchu i wiele innych systemów ) za niewielką cenę a za które VW każe sobie słono dopłacić. . Szkoda że wersja Active nie ma czujników parkowania z przodu nawet w " Opcji " ale jakoś da się żyć bez tego. Spalanie w Zimie w mieścicie z Podgrzewanym fotelem i kierownica ( na odcinkach 18 km ) spokojnie łyknie 9 l/100 na trasie udało mi sie zejść do 6,5 l /100 . Średnie spalanie wychodzi 7,4 L więc nieco więcej niż konkurencja. W zamian oferuje mega dynamiczną jazdę i naprawdę ten samochodzik potrafi się zebrać przez co daje mnóstwo frajdy. Ma swoje minusy . Nie który elementy mogły być z lepszego " Plastiku " i słabe światła mijania w standardzie , niestety muszę sobie pomagać przeciwmgielnymi z przodu żeby dobrze widzieć w nocy (opłaca sie dopłacić do LED ). Generalnie samochodzik Cena / Jakość stoi na 1 miejscu do tego naprawdę bardzo ładnie wygląda w wersji Active . Polecam jazdę próbną
Bardzo dynamiczny , fajnie chodzi od dołu i oferuje frajdę z jazdy, kompletnie nie czuć 3 cylindrów
Bardzo wygodna i nie trzeba często zmieniać biegów (chyba że ktoś chce oszczędnie jeździć ) , 2 bieg spokojnie ciągnie do 50 a 3 do 100
Doskonały
Bardzo miekka i podatna na zarysowania
Lekko podniesiona wersja Active i 17 calowe felgi sprawia że siedzi się wyżej przez co widoczność jest naprawdę dobra
Mogło by być więcej miejsca z tyłu i troszkę większy bagażnik ale z racji tego że jadę sam to nie ma to dla mnie wielkiego wpływu z Przodu jest naprawdę wygodnie i dużo miejsca i mnóstwo schowków
Bardzo dobre wyciszanie nawet na Autostradzie , bardzo pozytywnie mnie to zaskoczyło
Nowy samochód tak tylko Paliwo i Olej i zmiana Opon
żadnych nie licząc że mechanik " Janusz " zepsuł mi czujnik ciśnienia opon w jednym kole przy wymiany na zimowe
Żadnych samochód ma dopiero 2 miesiące

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.0 EcoBoost 100KM 74kW [l/100km]