: Twarde ale trwale (ach ten polski jezyk), jestem zachwycona wspomaganiem kierownicy.
Kupilam ze wzgledu na wyglad i \"wiedenskie\" wymiary, ale sama jazda tez sprawia duzo radosci po miejskich uliczkach.
Kupilam z silnikiem 1.25 82KM , ale slyszalam , ze 1.4 jest wyraznie mocniejszy przy tym samym apetycie na paliwo. Troche ta mala moc przeszkadza szczegolnie w gorach.
Chodzi doskonale , przelozenia ustawione sa prawie idealnie.
Uklad kierowniczy niezwykle precyzyjny, najlepszy jaki spotkalam. Zawieszenie tez dobre, troche twarde, ale przynajmniej odporne na polskie dziury w drogach
Bardzo dobrze widac do przodu, szczegolnie, ze wysokosc fotela kierowcy jest regulowana. Dobrym pomyslem sa skladane tylnie zaglowki, co zwieksza widocznosc do tylu.
Dla mnie fotele i cala obsluga jest idealna, najwazniejsze, ze mozna prowadzic na obcasach i wszystkie przyciski sa w zasiegu reki. Brakuje regulacji wysokosci lusterka wewnetrznego i przeszkadza przy wysiadaniu z tylu galka otwierania okna. Dla osob wysokich i atletycznych przednie oparcia sa za niskie i za waskie, narzekaja po dluzszej jezdzie.
Srodkowe wyloty powietrza do wnetrza troche za male - halasuja na wyzszych obrotach. Takze automatycznie uruchamiana klimatyzacja powyzej 16 C troche przeszkadza. Bardzo dobrym rozwiazaniem jest ogrzewana od wewnatrz przednia szyba, rewelacyjnie topi lod i odparowuje.
Dla osoby 56 kg wagi, miejsca jest wystarczajaco duzo, jezeli ktos ma wiekszy apetyt to polecam samochody dostawcze. Osoby wysokie ponad 190 cm , z przodu nie odczuwaja dyskomfortu.
Wzglednie bardzo dobrze, chociaz luksusowe samochody sa zdecydowanie lepiej wyciszone.
Wszysko zalezy od sposobu jazdy. Jak sie doda gazu to wiadomo, ze spalanie rosnie. Ja sie mieszcze w 5.7 l/100 po miescie.
Ford w ogole jest pod tym wzgledem znakomity. Za Audi A1 z silnikiem 1.4 i dodatkami musiala bym zaplacic prawie dwa razy tyle, czyli tyle ca za Mondeo.
Na szczescie Ford oferuje duzo dodatkow : zakupilam chlapacze i ozdobne listwy ze stali nierdzewnej na progi.
BRAK.
- zużycie paliwa dla silnika 1.25 Duratec 82KM 60kW