Cóż wiele mówić jednostka bardzo dobra, (podobno jednak nie lubi gazu ale ja na swoim egzemplarzu tego nie testowałem). W tym aucie osiągi są fenomenalne spokojnie można w trasie utrzymywać obroty koło 1,5 tys. choć by skorzystać z pełni mocy zalecana jest często redukcja i to najlepiej o 2 biegi bo ten silnik kocha obroty. Silnik, a przynajmniej mój egzemplarz ma jednak tendencje do nagarowania, ale wymiana oleju na dobry co 10k bardzo pomaga utrzymać dobrą kulturę pracy.
Mam dylemat jak ocenić skrzynie, bo z jednej strony biegi wskakują mega precyzyjnie i przy jeździe na wprost sprawiają mega frajdę, z drugiej strony przynajmniej u mnie pojawia się od czasu do czasu problem z biegiem wstecznym polegającym na tym, że wchodzi dopiero po delikatnym ruszeniu do przodu. Ponadto o ile 5 biegów jest idealnie zestrojonych tak mocno brakuje a autostradzie 6 biegu, wręcz czuć, że silnik prosi o większe przełożenie.
Nie mogę się do niczego przyczepić na felgach 17 samochód dosłownie klei się do drogi, a zestrojenie układu kierowniczego daje masę frajdy jak by się jeździło gokartem.
Wygląd to kwestia gustu, natomiast w mojej ocenie genialnie opiera się upływowi czasu, ponadto mimo wieku nie dopatrzyłem się w swoim egzemplarzu nadmiernych oznak rdzy (wiadomo nie jest wszędzie czysto ale auto ma 13 lat).
Niestety cofanie tym autem bez czujników parkowania nie należy do przyjemności, a porównuję go z Oplem Zafirom gdzie nie miałem najmniejszych problemów. Ten tyłeczek wygląda niesamowicie ale okrągłe kształty bardzo przeszkadzają w cofaniu.
Projektanci zrobili kawał dobrej roboty, wszystko jest pod ręką, a kubełkowe fotele mimo, iż są wygodne zapewniają bardzo dobre trzymanie. Plus również za przyjemną kierownicę.
Klima działa mega sprawnie i jest zalecana w wersji 3d bo duże szyby nie zachęcają do otwierania przy wyższych prędkościach, ogrzewania potrzebuje 1,5-2 km by zacząć grzać, za to za gigantyczny plus należy uznać ogrzewaną przednią szybę, która w 2 min potrafi rozmrozić szybę oraz zadbać by marznące opady nie stanowiły problemu dla wycieraczek do czasu pełnego rozgrzania kabiny.
Jak na te gabaryty jest super, z tyłu również jest ok choć 175 cm to taki limit wysokości pasażera by zachować jego komfort.
Nie ma się co oszukiwać, ten silnik nie jest zbyt cichy, a i aerodynamika powyżej 140 robi swoje (choć może to akurat kwestia pakietu st line)
Jak do tej pory poza remontem przedniego zawieszenia i hamulców po kupnie (150 tys km robi swoje) nie mogę narzekać na samochód ponieważ jest raczej bezawaryjny. Wiadomo w mieście spalanie między 7-8 to nie jest mało dla takiego auta ale 1.6 nie kupuje się by jeździć ekonomicznie po mieście
Moim zdaniem auto naprawdę, jest warte swojej ceny, jednak warto zaznaczyć, że warunkiem tutaj jest to, że kierowca lubi auta dające nieco emocji i surowości jak chodzi o prowadzenie.
Niestety ale w moim egzemplarzu wloty powietrza, światła postojowe czy zamek pokrywy silnika potrafiły zirytować
Na razie odpukać raczej brak poza remontem przedniego zawieszenia i hamulców, ale to normalne części eksploatacyjne.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 Duratec 120KM 88kW