Ocena kierowcy - Ford Fiesta VI

Piotrek, 6 lat temu
Silnik 1.4 16V 80KM 59kW
Rok produkcji 2003
Ford Fiesta VI 1.4 16V 80KM 59kW 2001-2008 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Nie spodziewałem się aż tak dobrego prowadzenia.
Karoseria : Mój egzemplarz mimo lat, nie miał dotychczas interwencji blacharza i lakiernika. Podłoga, progi, nadkola są w idealnym wręcz stanie.
Karoseria : Korozja zgrzewów, połączeń gwintowych i elementów zawieszenia.
Świetny samochód do miasta. W trasie też się sprawdzi o ile nie przeszkadza dość mały bagażnik. Tanie części, prosta konstrukcja. Doskonałe prowadzenie.
Całkiem przyzwoite osiągi. Maksymalna prędkość, to 170 km/h. Przyspieszenie wynosi koło 12-13 sekund do setki. Zimą spalanie w mieście dochodzi do 9,5. W cyklu mieszanym koło 6,5 litra. Nie nadaje się do LPG że względu na ryzyko wypalenia gniazd zaworowych.
Krótki skok lewarka. Precyzyjna zmiana biegów. Biegi dość krótkie. Czasami problemy z wbiciem wstecznego, ale generalnie to dobra trwała skrzynia.
Świetnie się prowadzi. Nawet przy większych prędkościach i szybkim pokonywaniu zakrętów. Nie ma mowy o nadmiernym przechylaniu się.
Trafiłem na wyjątkowo zadbany egzemplarz. Po prawie 15 latach jednak wychodzi korozja na zgrzewach drzwi, maski i klapy bagażnika. Poza tym - brak rdzy. Wadą jest nieszczelny lub zatykający się odpływ podszybia. Woda wtedy spływa po kielichach amortyzatorów.
Mam wersję 3-drzwiową. Widoczność do tyłu mogła by być nieco lepsza, ale na tle nowych aut, widoczność jest bardzo dobra.
Możliwość ustawienia fotela na wysokość na plus. Na plus również kierownica ustawiana, ale tylko w 1 płaszczyźnie. Niestety dzielone tylko oparcie kanapy. Obsługa deski prosta, intuicyjna. Zegary czytelne. Szybko można przyzwyczaić się do dość nietypowej obsługi świateł drogowych i wycieraczek oraz spryskiwaczy.
Szybko nagrzewające się wnętrze zimą. U mnie klima niesprawna, więc nie ocenię.
Mam prawie 190 wzrostu i wszystko mam ustawione tak jak być powinno. Ktoś wyższy miałby problem, bo brakuje większej regulacji lusterek i fotela. Z tyłu dość sporo miejsca na nogi. Nawet przy większym wzroście. Mało miejsca z tyłu nad głową.
Słychać pracę silnika na wyższych obrotach. Przy większych prędkościach dochodzi do tego szum powietrza.
Duży wybór części. Nowych i używanych. Do tego w przystępnych cenach. Prosta konstrukcja, więc i naprawić sporo można samemu. Kosztów paliwa nie da się obniżyć zakładając LPG. Silnik nie lubi zbytnio gazu.
Za te same pieniądze dostaję równie dobry albo nawet i lepszy samochód od wielu konkurentów i w dodatku młodszy.
Brak styku żarówek. Odpadające listwy słupków drzwi. Rdzewiejące połączenia gwintowe.
Brak. Przy odpowiedniej eksploatacji (wymiany części eksploatacyjnych, nie katowanie ostrą jazdą) ryzyko poważnych usterek jest niewielkie. Tu nie ma zbytnio co się psuć.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 80KM 59kW [l/100km]

7,3