Ocena kierowcy - Ford Fiesta VI

Silnik 1.3 70KM 51kW
Rok produkcji 2003
Ford Fiesta VI 1.3 70KM 51kW 2001-2008 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Karoseria : Z pośród innych marek w rokyu zakupu to auto wydawało mi się najładniejsze. najładniesze w sensie inne były brzydsze! Ale jak wiemy to tylko kwestia gustu.
Do miejskiej jazdy za małe pieniądze. Ford nie słynie z jakości i stąd denerwujące usterki mniejsze i wieksze. Chciało bys ie powiedzieć "lac i jeżdzić" ale pod warunkiem nie dbać o auto i olewać usterki.
Po redukcji na 3 da się wyprzedzić wszystko inne co ma mniej niz 70 km i wazy podobnie co Fiesta.
Wsteczny czasmi nie wchodzi. Patrzac na opinie poprzedników problem dość powrzechny. Długi lewarek zmiany biegów niektorym może sie nie podobać, za to nie trzba go szukać.
Jak na takie male autko to na prawdę dobrze. Mam nieco wieksze i szersze opony niz w standardzie ale bez tego sądze ze było by i tak OK
Po prosty dobrze. Nic "za" nic "przeciw"
Auto bardzo proste, nie ma tysiecy przycisków itp. tak ze wszystko wydaje sie być pod ręką Brak otwieranai bagaznika ze srodka dużym utrudnieniem zwłasza w okresie jesiennym
W zimie naprawdę ciepło robi sie po ok 10 km lub 10 min jazdy.
Z tylo nikt nie jeździ tak wiec nie ma kto narzekać. Z przodu żadnych problemów i mozna powiedzieć ze jak na takie male auto to jest "komfort" :)
Na autostradzie jedynie robi sie głośniej. Przy nizszych prędkościach jak najbardziej przyjemnie.
1.3 8V jest rozsądny jeżeli chodzi o zużycie.
Jak to ktośc napisał w autach tej klasy mozna trafić na dobre i złe serie. Jak widać są problemy i chyba kwalifikuje się do tej pierwszej grupy
Auto mialo 4 lata (60 kkm) jak odpadła platikowa listwa z drzwi (odkleiła sie :)), pękło składanie fotela przedniego (wersja 3 drzwiowa). Zgrzyta na lince od sprzegła, chyba pancerz sie przetarł? Do wynmiany bo denerwuje. Chlapie olejem tylko nie wiem skąd. Na 15 kkm dolałem 0,8l - moze i nie duzo ale auto ma przejechane 77 kkm! Coś huczy tylko nie wiem gdzie - czy na kole, na sprzęgle czy alternatorze - jedno jest pewne ze to łożysko.
Patrz wyżej.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 70KM 51kW [l/100km]