Ocena kierowcy - Ford Fiesta IV

Silnik 1.8 D 60KM 44kW
Rok produkcji 1996
Ford Fiesta IV 1.8 D 60KM 44kW 1995-1999 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Układ hamulcowy : Bardzo pewnie hamował.
Karoseria : Urwana klamka i popsuty zamek klapy bagażnika
Karoseria : Rdza
Jak na auto segmentu aut małych źle nie jest. Dużym plusem jest wyposażenie czyli wspomaganie kierownicy i... to by było na tyle. Silnik 1.8 dieslowski strasznie słaby i paliwożerny. Auto waży 1000kg, 3 drzwiowy hatchback a zbiera się jak żółw. Niewygodne fotele, głośny w środku. Uciążliwe, drobne usterki. Prędkość max deklarowana w instrukcji to 155km/h i potwierdzam że realna ale o mało się nie zabiłem. Idealne auto dla kobiety na pierwszy samochodzik.
Wolnossąca jednostka, stara technologia. Mało elastyczny i ospały a do tego bardzo palowożerny. Spalanie w granicach 6,5-7,5 litra na setkę. Odpalenie ciężkie i wymagające dłuższego kręcenia (3-4 przeżuty). Dobry akumulator to podstawa. Jednak bezawaryjna jednostka - ani grosza nie musiałem dołożyć oprócz ropy :) No i olej silnikowy.
Wszystkie biegi "do przodu" wchodzą bardzo płynnie i gładko. Żadnego problemu z redukcją ani szybkim zmienianiem biegów. Bardzo precyzyjna skrzynia zawsze mamy pewność że wbiliśmy odpowiedni bieg. Ze wstecznym bywają problemy. Czasami podczas cofania lubi sobie wybić na luz. Ale nie jest to częste zjawisko.
Pojazd prowadzi się bardzo pewnie. Udaje się nim przejeżdżać ostre zakręty z większymi prędkościami jednak wymaga to odrobiny umiejętności i wprawy. Przy szybszym wchodzeniu w zakręt czuć jak tył zaczyna uciekać i można szybko to naprawić więc uważam to za zaletę co pozwala na lepszą i skuteczniejsza reakcję.
Duża szyba przednia oraz szyba w klapie tylnej to świetna widoczność. Bardzo fajnie się parkuje ponieważ jest to hatchback.
Bardzo niewygodne fotele - największa bolączka samochodu. Ubogie wnętrze ale praktyczne - brak zbędnych przycisków i pokręteł.
Jestem pozytywnie zaskoczony szybkością nagrzewania się wnętrza auta. Chłodzenie również bardzo dobrze działa. Jedynie przejeżdżając przez tereny wiejskie ciężko było - zapachy wiejskie nie zawsze hamował nawet włączony zamknięty obieg w aucie.
Jak na auta małe to nie jest najgorzej. Dla kierowcy i pasażera miejsca wystarczająco. Problem pojawia się przy większej ilości pasażerów podróżujących razem z nami. Kolana wbijane w plecy nie należą do najprzyjemniejszych doświadczeń.
Samochód średnio wyciszony. Przy wyższych prędkościach (powyżej 90km/h) oraz wyższych obrotach słychać głośną pracę silnika. Poza tym świszczą szczeliny w szybach.
Bardzo tanie auto. Podczas trochę ponad rok użytkowania samochodu nie musiałem dokładać do niego nic oprócz zepsutego z własnej winy wspomagania przez urwanie na krawężniku króćca do pompki wspomagania (120zł). Poza tym jedynie płyny i filtry.
Mimo dużego spalania i ogólnej niewygody bardzo dobry zakup. Auto kupione za 1300zł, praktycznie bez dokładania do niego. Dojazdy do szkoły i na zakupy, czasami różne wypady. Bardzo dobry dla początkującego kierowcy, studenta lub ucznia na utrzymaniu rodziców :)
Było ich kilka. Najbardziej rażące to urywające się klamki i psujący się zamek klapy bagażnika. U mnie ręczny łapał na jedno koło ale i tak dało się bawić :)
Nie odnotowałem żadnych poważnych usterek. Jedyna z mojej winy to uszkodzony króciec do pompy wspomagania co wyniosło mnie 120zł i pogorszenie wydajności układu wspomagania.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.8 D 60KM 44kW [l/100km]

6,7