Ocena kierowcy - Ford Fiesta IV

Silnik 1.25 i 16V 75KM 55kW
Rok produkcji 1997
Ford Fiesta IV 1.25 i 16V 75KM 55kW 1995-1999 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : Dobra dynamika i kultura pracy o ile dba się o niego (odpowiednio dobry olej, świece, czysty filtr powietrza).
Układ elektryczny
Zawieszenie : tulejki wahaczów przód, końcówki kierownicze
Nie można wymagać cudów. Uważam, że gdyby nie prozaiczne usterki byłbym bardziej zadowolony.
Silnik w miarę cichy i dosyć dynamiczny. Radzi sobie całkiem nieźle w górach ale przy obciążeniu 2 osobami + bagaże. Na gazie pracuje głośniej niż na benzynie. Powyżej 3500obr/min staje się głośny.
Biegi wchodzą gładko lecz trzeba lewarek traktować delikatnie i bez nerwów.
Wybijają się tulejki met-gum, amortyzatory. Przy jeździe dobrą drogą prowadzi się całkiem fajnie. Wycieki z przekładni ze wspomaganiem to efekt naszych dróg.
Jest OK. Wyższe osoby zapewne muszą się pochylać aby zobaczyć sygnalizatory świetlne jeśli stoją bezpośrednio przed nimi.
Sądzę, że wystarczająca, brakuje regulacji wysokości kolumny kierownicy.
Moje auto posiada też klimę. W zimie autko szybko się nagrzewa a w upały szybko schładza pomimo ciemnej karoserii.
Sądzę, że zależy od gabarytów kierowcy, a poza tym od auta klasy A nie można wiele wymagać. Porównując do Escorta z tych lat wypada całkiem dobrze (chodzi o przednie miejsca).
Powyżej 120km/h zaczyna się głośna jazda. Nie wiem jak jeździ na węższych oponach. Ja mam 185/55x14.
Jeżdżę głównie na LPG. Ale spalanie ogólnie nie jest rewelacyjne. Uważam, że zdecydowanie zależy od ciężkości nogi.
Można w tej cenie kupić 2 lata starszego golfa ale porównując do aut tej klasy może być.
Miałem kilka defektów, np kierunkowskazy - autoryzowany serwis stwierdził, że przełącznik zespolony do wymiany (oryginał koszt ok 550zł, zamienniki ok 230zł) ale na razie skończyło się na wymianie przerywacza - 14zł i chodzi bdb.
Nie miałem poważnych awarii.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.25 i 16V 75KM 55kW [l/100km]

7,9