Ocena kierowcy - Ford Fiesta IV

Silnik 1.25 i 16V 75KM 55kW
Rok produkcji 1997
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Ford Fiesta IV 1.25 i 16V 75KM 55kW 1995-1999 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy : Świetne hamulce. Chodzą jak brzytwy nawet po 12 latach.
Inne : Skrzynia biegów - zacinający się ręczny
Ogólnie z samochodu jestem bardzo zadowolony. Jak na tyle lat jest naprawdę świetny. Jeżdżę również Yarisem i gdyby w Fiescie było porządne wspomaganie to wolałbym Forda. Trochę większy tył i głośniki z tyłu byłyby szczytem moich marzeń.
Jak na niewiele ponad litrowy silnik, samochód chodzi jak złoto. Naprawdę dynamiczna benzyna. Na Polskie drogi świetnie się sprawdza.
Byłoby idealnie gdyby nie wsteczny, czasem potrafi się przyciąć
Zawieszenie trochę za niskie, jeżdżąc po Warszawie często zdarza mi się przytrzeć na \"garbie\".
Do tego nie można mieć żadnych zastrzeżeń. Mały samochód, doskonała widoczność przez tylną szybę jak i przez przednią. 5/5
Wszystko czytelne, duża deska rozdzielcza, niczego nie trzeba szukać wszystko jest pod ręką. Samochód ma wszystko co potrzeba ( jak na 12-letni samochód )
Klimy nie mam, ale zwykłe ogrzewanie jest tragiczne. Czasem potrafi się nawet do 15min. nagrzewać zanim dojdzie do jakiejś sensownej temperatury. Z wentylacją już lepiej, szyby nie parują.
Dla wysokiego chłopaka jak ja miejsce dla kierowcy jest troszkę przymałe. Zdarza mi się podczas zmiany biegów zahaczyć o lewarek. W sumie jechać tym samochodem w dalszą podróż w 5 osób jest dosyć ciężko. Już w Puncie jest więcej miejsca z tyłu.
Samochód chodzi naprawdę cichutko. Często nawet nie słychać w ogóle silnika. Mały i cichy.
Koło 6-7litrów średnio. Całkiem dobry wynik jak na starą benzynę.
Jak na dzisiejszą cenę (ok 5000PLN) samochód cudo.
Po 12 latach zaczynają się problemy. Najpierw padł hamulec ręczny, potem wycieraczka z tyłu. Żarówki też często do wymiany. Czasem trzeba się też posiłować z bagażnikiem. Ogromnym plusem tego samochodu są hamulce. Mimo starego samochodu chodzą jak brzytwy i są nieporównywalnie lepsze niż np w Golfie V
Oprócz zacinającego się czasem wstecznego nic poważnego się nie dzieję ( przez 12 lat !!!)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.25 i 16V 75KM 55kW [l/100km]

6,8