Ocena kierowcy - Ford Fiesta IV

Silnik 1.25 i 16V 75KM 55kW
Rok produkcji 1997
Okres użytkowania: 1 rok
Ford Fiesta IV 1.25 i 16V 75KM 55kW 1995-1999 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Świetne zawieszenie. Nie wiedziałem w ogóle, że małe miejskie autko może mieć takie doskonałe zawieszenie. Swietnie tłumi nierówności, jest niskie, auto się dobrze trzyma na zakrętach, hamulce ma jak brzytwy, motor 1.25 zetec jest cichy i dynamiczny.
Silnik : spadnie obrotów wywołane przez zabródzony silnik krokowy.
Autko jest bardzo fajne. Przyjemnie się nim jeździ.
Szesnasto zaworowy silnik Zetec 1.25 zadziwił mnie swoją kulturą pracy, podczas jazdy po autostradzie czy na mieście jest prawie nie słyszalny w kabinie. Elastyczność jak na 75 km jest doskonała 12.6 s do setki, dobrze zrywa się z trójki, jeszcze na piątym biegu czuć przyśpieszenie.
Skrzynia pracuje cicho, przełożenia są krótkie, czasami jednak występuje problem z wciśnięciem wstecznego biegu.
Układ jezdny według opinii ekspertów jest najlepszy w swojej klasie. Przychylam się do tej opinii. Zawieszenie świetnie tłumi nierówności jest niskie, co w połączeniu z niskim nadwoziem daje doskonałe trzymanie na zakrętach. Układ kierowniczy precyzyjny. Większość aut typowo miejskich nie posiada takich właściwości. Fiesta swoim komfortem układu jezdnego zbliża się do klasy średniej.
Widoczność jak na małe autko jest dobra, cienkie słupki przednie i boczne zwiększają widoczność.
Fotele kierowcy i pasażera są bardzo wygodne mają trzymanie boczne są wyprofilowane z naturalnym układem kostnym człowieka. Podróżowałem kilka godzin i w ogóle nie odczułem bólu pleców czy pośladków. Przyciski są intuicyjnie rozmieszczone, Klasyczny jak na Forda przycisk świateł awaryjnych na panelu kierownicy. Łatwa regulacja foteli.
W mojej Fieście jest klimatyzacja. Wentylacja ogólnie dobra.
kierowca i pasażer z boku ma dużo przestrzeni, ale niestety pasażerowie z tyłu już nie. Nadwozie jest niskie dlatego wyższe osoby zasiadające z tyłu mogą bić głową w podsufitkę.
wnętrze jest doskonale wyciszone, dopiero powyżej 5000 obrotów silnik zaczyna pracować głośniej.
w mieście jak każda jednostka 16v kiedy ją żyłujemy może spalić 10-11 litrów. Natomiast przy jeździe dziadkowej pali w mieście 9 litrów. Na trasie spali od 5,5 do 6 litrów oczywiście gdy nie przekraczamy 110 km/h. W cyklu mieszanym spali jakieś 7 litrów. Części nie są drogie, jest dużo zamienników.
Auto w trakcie roku eksploatacji nie miało żadnych usterek. Jedynie co to sam wyczyściłem sobie przepustnice , silnik krokowy i przepływomierz, bo spadały obroty na biegu jałowym, ale teraz idzie jak strzała.
Auto nie miało poważnych usterek. Spód jak i cała karoseria jest zdrowa zero korozji pomimo tego że auto nigdy nie było konserwowane. Ford był sprowadzany z Włoch dzięki temu uniknął ciężkich środkowoeuropejski zim.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.25 i 16V 75KM 55kW [l/100km]

6,8