Dobry samochód do jazdy po mieście, dla kobiety polecam tylko wersję ze wspomaganiem. Szkoda, że blacha nie jest ocynkowana - rdza daje się we znaki, ale to w końcu 16letni samochód. Podczas deszczu woda w bagażniku i pod dywanikiem kierowcy - polecam sprawdzić przy zakupie czy jest sucho.
Całkiem niezłe osiągi jak na diesla, nie ma problemów z wyprzedzaniem na trasie. głośny też jak diesel :), odwdzięcza się niskim spalaniem
w moim egzemplarzu dość ciężko ruszyć/zmienić bieg bez szarpnięć. Sprzęgło trzeba wyczuć. Pozatym z wrzucaniem biegów nie ma problemów
układ kierowniczy to jest jakaś tragedia, myślę, że jeśli kupiłbym jeszcze raz fiestę to tylko ze wspomaganiem! Do zawieszenia nie mam zarzutów, bardzo dobrze się prowadzi.
Bez zarzutów
Bez zarzutów
W zimę przednia szyba odparowywuje bardzo szybko, w środku mogłoby być trochę cieplej, ale może to moja subiektywna ocena :)
z przodu bardzo dobrze, z tyłu jak w małym samochodzie, w 5 osób da się jechać, ale nie ma co ukrywać, że jest ciasno - po miescie da się przeżyć.
jak to w dieselu
W mieście w zimie, przy dynamicznej jeździe 6.3 l, przy jeździe ´normalnej´ 5,8 l, w lato w mieście, przy normalnej jeździe 5,3 l. Na trasie przy dynamicznej jeździe 5 litrów. Mój poprzedni samochód - maluch - palił więcej :)
Co wymagać za te pieniądze...
Mam ten samochód ponad rok, przejechałem ok 12 tyś km. więc coś tam na ten temat mogę już powiedzieć. Źle nie jest: wymieniłem przełącznik zespolony oraz krzyżak w układzie kierowczniczym. Z tego co się zdążyłem dowiedzieć - obie rzeczy newralgiczne dla fiest. Pozatym tylko eksploatacyjne
jeździ, nie psuje się, ale własciwie to jakby chcieć ją zrobić na tip-top, to wszystko jest do roboty :D
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 D 60KM 44kW