Ocena kierowcy - Ford Fiesta III

Silnik 1.3 KAT 60KM 44kW
Rok produkcji 1994
Ford Fiesta III 1.3 KAT 60KM 44kW 1991-1997 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Karoseria : nadkola tylne, pod wycieraczka tylna
Zawieszenie : fiesty to wina czy drog...??
Silnik : wymiana WALKA rozrzadu i klawiatury
moje pierwsze wlasne auto, ktore nigdy nie zawiodlo mnie w trasie. a bylo 3x na wyspach, w tym raz w pn.szkocji
+: niski maks. mom.-2500obr/min, dosyc elastyczny; -: silnik 11-14 letni bral sporo oleju do 1l/1000km lub wiecej przy szybkiej jezdzie (pow 120-130km/h), wyrabiajacy sie walek rozrzadu=klekoczace zawory
duze luzy, czasem zle wchodzily jedynka i wsteczny (trzeba wtedy bylo wrzucic wsteczny/jedynke a potem ten ktory sie naprawde chcialo). przy 190tys. padalo sprzeglo (nie wiem czy bylo wymieniane od nowosci)
w sumie ok. pod warunkiem, ze co jakis czas remontuje sie zawieszenie... psujace sie wspomaganie kierownicy.
bardzo dobra, tym bardziej ze model egz. wyposazony byl w lusterka asferyczne.
Generalnie wszystko na swoim miejscu.
pod koniec nagrzewala sie juz bardzo powoli. bez zamknietego obiegu.
z przodu ok, ale bez mozliwosci polozenia regulacji kierownicy. Z tylu nigdy nie jechalem. I raczej niechcialbym.
:-)
w pojedynke ale z bagazem na autostradzie (ok.120km/h) schodzil poniezej 6l. Pelen na zwyklej trasie do 7.5l. Miasto - w zimie chyba przynajmniej z 9l.
ja troche przeplacilem za swoja, ale mysle ze mozna znalezc egz.adekwatny do swojej ceny.
rdza w miejscach typowych (nadkola tylne, pod wycieraczka tylna), wymiana weza do chlodnicy, przepalona zarowka kierunkowskazu, w zimie majonez wlatywal przez rurke odmy do ukl.filtra powietrza (ale fakt-przez nieoryginalny korek wlewu), polamanie wkladu katalizatora (wklad ceramiczny)
zepsute wspomaganie (2x), wymiana WALKA rozrzadu i klawiatury, padnieta pompa wodna, amoryzatory tyle, wahacze przednie, uklad wydechowy; ale ogolnie na trasie nigdy mnie nie zawiodl - z tym ze nigdy nie czekalem tez "do konca" z naprawami!

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 KAT 60KM 44kW [l/100km]

7,5