Ogólnie jestem zadowolony. Mimo tych wszystkich dolegliwości ma przecież zalety.
Silnik mimo małej pojemności dobrze wkręca się do maksymalnych obrotów. Co prawda z większym obciążeniem wyczuwa się osłabnięcie, ale i tak jest wystarczająca elastyczność. Trochę dzwonią zawory (ale pewnie za bardzo go wymęczyłem wciskaniem do oporu i zbyt dużymi kołami od poprzedniego mojego autka - Ford Sierra.
Tutaj niestety jest większy problem. Drugi i wsteczny bieg to dopiero udręka. Mimo dobrego sprzęgła.
Układ jezdny ma dobre właściwości jezdne ale niestety ocenę psuje jego trwałość. Wybija się wszystko co się da. Można wymieniać, lecz niestety bez dłuższego rezultatu.
Jeżeli chodzi o widoczność to jest przejrzysta we wszystkie strony. Duży plus.
Myślę, że fiesta ma wszystko Na swoim miejscu. Kierowca nie dostaje oczopląsu od zbędnych świecidełek i pokrętełek. Wszystko jest stonowane i sprecyzowane. Bardzo ładnie.
Nie najgorzej i też nie najlepiej. Przeciętna efektywność wentylacji i ogrzewania.
Jestem wysokiego wzrostu i na fotelu kierowcy mam wystarczająco dużo miejsca.
Jeżeli chodzi o hałas dochodzący z komory silnika to jest wystarczająco cicho. Troszkę gorzej jest z dźwiękami z otoczenia.
Nie ma ze spalaniem rewelacji. Moim zdaniem troszkę za dużo pali. Ale w takim stopniu, że gazu nie bardzo opłaci się zakładać.
Jakość do ceny wypada bardzo dobrze. Za tak niską cenę mamy markowy samochód z wieloma zaletami o ładnym wyglądzie i dużym wnętrzu. Naprawdę w chwili zakupu myślałem, że jest dużo droższy. POLECAM.
Do tej pory dręczą Fiestę usterki typu eksploatacyjnego tj. Luzy zawieszenia, klekoczące zawory.
A z tych poważniejszych usterek to czekająca mnie wymiana uszczelniaczy na zaworach i pewnie niestety wałka rozrządu. A w tym modelu silnika jest z tym ciężka sprawa. Ale zobaczymy.