Ocena kierowcy - Ford Fiesta III

Silnik 1.1 50KM 37kW
Rok produkcji 1993
Ford Fiesta III 1.1 50KM 37kW 1989-1995 - Oceń swoje auto
Celujący.
Oszczędny silniczek. Wymaga przyzwyczajenia. Specyficznie dźwięczy dzięki zaworom i rozrządowi. Kiedyś jeździłem fiestą 1.0 1988 i escortem 1.3 1997 więc dla mnie sprawdzona konstrukcja. Jak go kupowałem nie zerknąłem pod korek i sprawdzając poziom oleju w drodze do domu zbladłem. Osad jak majonez. Cały słoik by się uzbierał:-) W poprzednich fordach tego nie miałem. Ten 1.1 w fieście tak ma jak jeździ niedogrzany po kilka kilometrów i stop. Wytarłem i od tamtej pory majonez mam tylko w lodówce. Co do oleju (GM 15W40 Multigrade Mineral) to trochę bierze. Trzeba sprawdzać i uzupełniać co jakieś 1000 km.
Pięć biegów. Lekko i precyzyjnie wchodzą.
Układ jezdny mile mnie zaskoczył. Nawet miękki i komfortowy. Dobrze trzyma tor i kierunek jazdy. Przydałoby się wspomaganie nawet w podstawowej wersji 1.1 na oponach 165, ale da się w miarę lekko kręcić nawet bez niego. Hamulce bardzo dobre.
Widoczność bardzo dobra we wszystkie strony co jest zasługą m. in. wąskich tylnych słupków i dużych lusterek zewnętrznych sprzed liftingu.
Wszystkie elementy tam, gdzie powinny być. Niczego szukać nie trzeba bo i nie ma co. Deska nie wygląda tu jak klawiatura. Zupełne podstawowe minimum. Jedyne "ale" jakie mam to włącznik sygnału dźwiękowego jak to w fordach z tamtych lat umieszczony na obudowie za kierownicą i włącznik sygnału dźwiękowego w dźwigni kierunkowskazów. Dla mnie niezbyt wygodnie się to włącza.
Duże szyby więc przy słoneczku troszkę się nagrzewa. W deszcz i poranek da się sprawnie, szybko odparować szyby. Ciepełko też leci szybciutko.
Dużo miejsca. Da się wygodnie podróżować nawet w cztery wysokie osoby. Fotele wygodne. Bez zmęczenia lub bolących pleców w długiej trasie.
Doskonałe jak na tą klasę aut. Najciszej tak 5-ty bieg i 90 - 100 km/h.
Zakup auta to grosze. Paliwa zużywa malutko. Bardzo oszczędny.
Celujący
Przebieg licznikowy wg poprzedniego właściciela i dokumentów ok. 130000 km. Przez miesiąc od zakupu 5000 km. I co? I nic.
Celujący:-)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.1 50KM 37kW [l/100km]