: Hmm.. Myślę, że zaskoczyła mnie bezproblemowość w codzinnym użytkowaniu. + praktyczność.
: Kooorozja !
: Łatwo go przegrzać.
: Elektronika.
Ford Escort Kombi po liftingu to naprawdę fajne i sympatyczne autko dla kogoś, kto ma 3/4 os. rodzinę i nie ma za dużego budżetu, a szuka samochodu który go nie będzie zawodził. Owszem, auto ma wiele wad, ale także wiele plusów. Sprawdza się ( zwykle ) przy dłuższych, jak i krótszych trasach. Ogromny bagażnik, niska cena i korozja. Ujdzie ! :)
Myślę, że dla przeciętnego użytkownika to optymalny wybór. Nie pali jak smok, wystarczająca dynamika, niezła elastyczność... Niestety, mój egzemplarz nie ma katalizatora i często gaśnie bez powodu. Dodatkowo dochodzą problemy z odpalaniem zimą. Dodatkowym minusem jest to, że auto strasznie szybko się gotuje i ma kiepską kulturę pracy. :I
Biegi wchodzą dobrze i bez większych problemów. Oczywiście, zawsze mogło być lepiej, ale nie narzekam.
Fordziura wybiera całkiem, całkiem nierówności i zachowuje się stabilnie na drodze. Troszkę buja na zakrętach i jest podatna na podmuchy wiatru przy prędkości od ok. 120 km/h.
Widoczność OK. Troszkę ciężko się cofa, no ale to w końcu kombiak. :)
Super ! Wszystko pod ręką, ładnie i pomysłowo rozplanowane... Schowki wystarczające, duża, ba ogromny bagażnik... Super !!
Klima chłodzi całkiem dobrze. Zimą też zdaje egzamin na 4+. Niestety, auto szybko paruje i mija troszkę czasu , zanim się ogrzeje/ ochłodzi.
O ile z przodu mamy dużo miejsca zarówno wzdłuż jak i wszerz, to z tyłu jest już kiepsko. Na szczęście rekompensuje to ogromny i ustawny bagażnik.
Jak na swoje lata i dość kiepską kulturę pracy silnika nie narzekam :) Idzie wytrzymać i normalnie rozmawiać nawet przy 150km/h na autostradzie.
No cóż. Bez rewelki. Przy 4 pasażerach auto lubi sobie pojeść/popić. Ceny części są za to niskie.
Teraz autko można tanio kupić. Jeśli właściciel o nie dbał, to naprawdę szczerze polecam ! Mimo wszystko, gdybym miał jeszcze raz kupić Escorta jeszcze raz... nie zdecydowałbym się.
Problemy ze stacyjką i otwieraniem wlewu paliwa.
Hmm... Auto (prawie) nigdy mnie nie zawiodło. Jednak w czasie 500km podróży do Zakopanego silnik ( mimo przeglądu, wszystkich napraw) nie wytrzymał i się zepsuł. Nie pamiętam już, co to było, ale powiem, że przy podróży do Holandii (1100km) auto zdało egzamin na 5+ , zarówno latem, jak i zimą :)
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 90KM 66kW