Za takie pieniądze auto jest naprawdę w porządku pod warunkiem, że jest uczciwie eksploatowane i wszystko na bieżąco i regularnie wymieniane. Ta kwestia dotyczy chyba każdego auta. Obiegowa opinia, że "ford jest ... wart" jest w tym wypadku całkowicie błędna i nie prawdziwa.
Silniczek pracuje żwawo,jest dość elastyczny i cichy.Nigdy mnie nie zawiódł,i nie słyszałem żeby zawiódł kogoś innego. Jest troche głośny powyżej 3500 tyś.ob.
Jest dość precyzyjna,choć mogłaby być troszke lepsza.Czasami ´´chaczy´´ wsteczny bieg.
Zawieszenie radzi sobie naprawde dobrze jak na te fatalne polskie drogi,zakręty pokonuje wręcz wzorowo i świetnie ´´trzyma się´´ drogi. Niestety dość często trzeba wymieniać końcówki drążków i tuleje na wachaczach.
Ogólnie dobra,może powinna być nieco lepsza do tyłu.
Nie ma się za bardzo do czego przyczepić
Wentylacja sprawdza się i w lecie i w zimie,jest troche za głośna na najwyższym ´´biegu´´, poza tym o.k!
Miejsca dla kierowcy i pasażera jest dość dużo,z tyłu troche gorzej.Fotele są całkiem wygodne,choć siedziałem w lepszych!
W środku autka jest względnie cicho, do wnętrza auta nie docierają żadne dziwne dźwięki ani stuki. Z tego co wiem w autach konkurencyjnych jest podobnie.
Samochód nie jest specjalnie ekonomiczny, ale jest daleki od najgorszych. Na trasie przy spokojnej jeździe spala ok.7 l LPG, w mieście 10 l LPG. Spalanie średnie oscyluje w granicach 8,5 l.
Ford escort zawsze był trochę tańszy od swoich konkurentów( astra, golf) i miał podobną jeśli nie taką samą jakość. Być może niektóre zaniedbane egzemplarze sprawiały sporo kłopotów i były zawodne.
Samochód nigdy mnie nie zawiódł. Jedyną usterką jaka mnie spotkała to awaria pompy paliwowej i przerwany przewód alternatora.
Nigdy nie spotkała mnie żadna poważna usterka w tym egzemplarzu.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 90KM 66kW