Ocena kierowcy - Ford Escort VI Hatchback

zenek, 12 lat temu
Silnik 1.6 i 16V 90KM 66kW
Rok produkcji 1993
Ford Escort VI Hatchback 1.6 i 16V 90KM 66kW 1992-1995 - Oceń swoje auto
Silnik : Silnik ZETEC jest naprawdę dobrą, elastyczną i w miarę ekonomiczną jednotką napędową która zadowoli pprzeciętnego kierowcę oraz osoby które czasami lubią przyspieszyć jednak nie można od niego oczekiwać rajdowych osiągów
Karoseria : niestety fordy lubią brąz ( a może rudy) :)
Samochód oceniam bardzo dobrze, ale nie mogę dać oceny wyższej ponieważ jestem jego właścicielem stosunkowo krótko przez co nie jestem w stanie w 100% dokonać obiektywnej oceny. Jednak musze przyznać że jest to pierwszy ford w mojej karierze i po doświadczeniach z samochodami tj. VW, honda, nissan, peugeot, citroen, fiat itp naprwadę autko przyzwoite i tańsze niż skuter przy obecnych cenach tych roczników.
Silnik 1.6 16V z serii ZETEC to naprawdę godna polecenia jednostka dla tego samochodu. Jest wystarczająco elastyczny do normalnej jazdy oraz co najważniejsze nie ma za dużego apetytu na paliwo
Skrzynia działa precyzyjnie
Układ jezdny posiadanego przeze mnie escorta jest bardzo precyzyjny i świetnie trzyma drogi choć czeka już wymiana tylnych amorów. Uważam że zawieszenie jest dobrze zestrojone.
Widoczność doskonała we wszystkich kierunkach, dodatkowo wspomagana dość dużymi lusterkami bocznymi.
Wszystko na swoim miejscu i pod ręką. Wiadomo, że w czasach kiedy ten samochód był wyprodukowany bardziej liczyła się ergonomia niż design i tutaj muszę pochwalić forda.
Poprawnie
Samochód jak na swoje niewielkie gabaryty oferuje sporo miejsca dla kierowcy i pasażerów.
Escort w wersji z silnikiem 1.6 zetec jest naprawde dość cichym samochodem i mógłby moim zdaniem konkurować z niejednym w swojej klasie i roku produkcji a nawet nowszymi modelami
Spalanie poprawne : miasto: ok 8-9l/100 km cykl mieszany ok 7l/100 km
Oceniam na dobrze ponieważ mam ten samochód stosunkowo krótko i ciężko o precyzyjną ocenę, jednak póki co nie zawiodł ani razu oprócz awarii alternatora ( to jest raczej wina niedbalstwa). W moim egzemplarzu zważywszy na rocznik kompletnie wszystko działa bez zarzutu, a jest sporo możliwości ponieważ jest to wersja GHIA a więc wyposażona w kompletną elektrykę i wszystko działa (odpukać)
Żadnych poważnych usterek i niech tak zostanie

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 90KM 66kW [l/100km]

7,5