Ocena kierowcy - Ford Escort VI Hatchback

Silnik 1.6 i 16V 90KM 66kW
Rok produkcji 1992
Okres użytkowania: 1 rok
Ford Escort VI Hatchback 1.6 i 16V 90KM 66kW 1992-1995 - Oceń swoje auto
Z auta jestem zadowolony. Jeżeli wyeliminuje się korozję i trafi na zadbane auto (a o to jest ciężko) to jest to świetny pojazd
170 tys przebiegu, zalany olejem Mobil 10W40, wymieniam olej co 8tys i nie ubywa. Silnik pracuje bardzo cicho i równo. Wystarczy o niego dbać i wszystko robić na czas.
Nie mam większych problemów. Czasem wsteczny wchodzi z lekkim oporem ale da się z tym żyć
Auto dosyć miękko zestrojone. Po wymianie wszystkich amortyzatorów, założeniu felg 16\' i opon 215/40 auto bardzo pewnie trzyma się drogi i potrafi zawstydzić wiele nowszych aut.
Tutaj nie mam problemów. Widoczność dobra we wszystkich kierunkach
Wszystko tam gdzie ma być, obsługa intuicyjna. Dobrze sprawdza się sześcio-stopniowa regulacja pracy wycieraczek.
Szybko się nagrzewa, zimą rewelacja. Latem wiadomo jak to bez klimy. Ale jak jest szyberdach to bez problemu da się wytrzymać
Z przodu jest wystarczająco miejsca, fotele są w miarę wygodne. Z tyłu nie miałem okazji jeździć
Auto przy naprawde dynamicznej jeździe w trasie z dużymi prędkościami na oponach o szerokości 215 pali ok. 10l gazu. Spokojnie można zejść do 8 litrów i również nie być wyprzedzonym przez inne auta. Po zmianie na opony zimowe 185/60/14 spalanie spada o ponad litr. Koszty napraw są niewielkie pod warunkiem że montuje sie części renomowanych producentów i robi wszystko na czas
Wszystko zależy od stanu auta. Nawet zadbane sztuki są warte tylko kilka tysięcy zł, więc uważam że auto jest warte swoich pieniędzy. Jest tanie w utrzymaniu, całkiem przestronne, mi generalnie odpowiada
uszkodzony przełącznik zespolony ( brak świateł pozycyjnych), uszkodzona prowadnica szyby bocznej, korozja na nadkolach oraz przy wlewie paliwa
przejechałem nim ok 30tys. i nic poważnego się nie stało. Auto nigdy nie stanęło na drodze. Zadbane sztuki jeszcze przejadą wiele km

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 90KM 66kW [l/100km]

9,0