Ocena kierowcy - Ford Escort V Hatchback

mr_mar, 19 lat temu
Silnik 1.4 71KM 52kW
Rok produkcji 1990
Ford Escort V Hatchback 1.4 71KM 52kW 1990-1992 - Oceń swoje auto
Super autko! silnik 1,4/75KM wystarcza do spokojnej jazdy. O wyczynie nie ma oczywiście mowy. Ale daje rady. Polecam ten silnik wszystkim!! najlepszy jaki był w Escortach.
jak na Forda silniczek dość kulturalnie pracuje. W tym silniku nie ma problemów z elastycznością.
Trochę za długi lewarek. Poza tym skrzynia po Fordowsku precyzyjna. Biegi się zmienia intucyjnie. Nie trzeba przykładac żadnej siły.
Układ kierowniczy po prostu super. Daje idalne wyczucie drogi. Jedyny warunek sprawne w 100% zawieszenie
w wersji 5-cio drzwiowej jest ok. Nie mogę się wypowiadać na temat Oriona gdyż nie jeździłem :(
Deska jest idealnie rozplanowana. wszystko jest tam gdzie trzeba nie ma z niczym problemu
z tym jest trochę gorzej ale też nie jest źle parę minut i jest ciepło
to jest jednak kompakt z końca lat 80-tych cudów nie można oczekiwac po długości 4,10m!! :( w cztery osoby da się jechać nawet na długie trasy. jedak z przodu będzie czuć kolana pasażerów tylnej kanapy :(
nie narzekam. Trochę szumi przy prędkości ponad 100km/h
Jeżeli silnik jest sprawny to spalanie benzynki jest na świetnym poziomie tylko trzeba lać dobre paliwo. Przy dobrej jakości paliwa osiągnięci 5L na 100km (przy niezbyt oszczędnej jeździe z prędkością 110-130km/h) nie stanowi problemu.
Obecnie modele z lat 86-90 są już taniutkie. Jednak trudno jest kupić egzemplarz w dobrym stanie. Ceny części nie zrujnują portfela właściciela.
przynajmnie mój egzemplarz nie potwierdza zasady "ford g... wrot"!! mój ma 200 000 km i prócz popychaczy nic przy silniku nie robiłem.
Zero poważnych usterek. Ani raz mnie nie zawiódł.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 71KM 52kW [l/100km]

5,1