Ocena kierowcy - Ford Escort V Cabrio

Wrona, 9 lat temu
Silnik 1.6 105KM 77kW
Rok produkcji 1990
Ford Escort V Cabrio 1.6 105KM 77kW 1990-1992 - Oceń swoje auto
Karoseria : Najbardziej zaimponowało mi bardzo dobre wyposażenie jak na auto z rocznika 1990. 4 elektryczne szyby, elektryczne lusterka, podgrzewanie szyby przedniej i tylnej, ABS i największe zaskoczenie to hydraulicznie otwierany/zamykany dach. Wystarczy odbezpieczyć i przytrzymać przycisk, a po 10 sekundach masz cabrio w 100% :).
Karoseria : Kupując to auto trzeba jak najszybciej zadbać o zabezpieczenie antykorozyjne.
Karoseria : Dość często mam problemy z tylnymi elektrycznymi szybami które nie chcą reagować.
Karoseria : Uszkodzony układ podnoszenia szyby kierowcy. Nie domyka się.
Ogólnie całokształt oceniam na 3,8/5. Auto posiada swoje dobre i złe strony. Do zalet zaliczam atrakcyjny wygląd i wyposażenie wnętrza. Największymi wadami są częsta korozja i jak na pojemność wysokie spalanie.
Silnik jest bez zastanowienia dynamiczny przy górnej granicy, a po montażu przelotowego układu wydechowego ma boski dźwięk. Baaardzo lubi paliwo.
Do skrzyni biegów nie mam większych zastrzeżeń. Moją uwagę zwróciły wyskakujące biegi podczas mocnego przyspieszania.
Dobrze trzyma się na zakrętach pomimo miękkiego zawieszenia. Trzeba uważać na piaskach.
Niestety kupując escorta z 8 zaworowym 1.6 nie ma co liczyć na oszczędność. Absolutne minimalne spalanie na pewno nie będzie mniejsze niż 8.5l/100KM pod warunkiem kręcenia do max 2800rpm, którego na prawdę bardzo ciężko się trzymać :). Na dzień dzisiejszy za 50 złotych udaje mi się przejechać 100 Kilometrów z minimalnym zapasem. Silnik co prawda jest dynamiczny nawet z oryginalnymi układami katalizatorów. Dodam, że po instalacji sportowego układu wydechowego na pewno każdy właściciel będzie przeogromnie zaskoczony jego dźwiękiem!
Samochód kupiłem za 300 Euro w stanie bardzo dobrym. Po wypolerowaniu ukazała się całkiem inna fura.
Narzekam na tylne elektryczne szyby które nie często chcą reagować. Podczas opadów co jakiś czas poczuję kilka kropel.
Dotychczas nie zdarzyła nie się żadna poważniejsza usterka.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 105KM 77kW [l/100km]

9,2