: Dobry mocny silnik, w miare oszczedny to atut tego auta. No i zawadowalem na niego raz tylko 1 tonę towaru i dal rade :))
Do roboty moze byc. NIC POZATYM.
RDZEWIEJE JAK ZADNE INNE moje poprzednie auto. To byl kolejny powod do pozbycia sie go.
Ogolnie auto nie drogie z dobrym silnikiem. Lecz trzeba sie nastawic na ciagle dokladanie do niego zwlaszcza na blacharza :)
To moj pieriwszy diesel, po przesiadce z benzynowej Mazdy. Jesli chodzi o silnik nie moge narzekac, poczatkowo na zimnym muł niesamowity, ale po rozgrzaniu chodzi super.
Tylko z paleniem rano przy ujemnej temperaturze zaczynaja sie duze problemy, niestety.
Nie bral mi oleju od wymiany doi wymiany ani grama. Tu duuzy +
Jezdzila nim moja kobieta i nie miala zadnych problemow ze zmiana biegow, wiec dalej komentowac nie musze :)
Trzyma sie drogi, w porownaniu do Mazdy 626 z lat 1992-96 lepiej sie zachowuje na zakretach, nie kolysze. Pozytywnie mnie zaskoczyl.
Z widocznoscia u niego ciezko. Lecz to auto towarowe i do tylu praktycznie zero widocznosci. Przy parkowaniu w miescie, przy wyjazdach trzeba sie dobrze gimnastykowac zeby nie przywalic w cos/ kogos. Ja osobiscie przez lewy słupek przedniej szyby rozprułem Passata :/ Zasłonił mi widocznosc i stało sie.
Moze byc, jak na takie auto do roboty, nie moge narzekac.
TRAGEDIA. Diesle tak maja, ale ten jest wyjatkowo toporny. Zaczyna cokolwiek pchac cieple powietrze po przejechaniu minimum 15 km ! Koszmar, zwlaszcza przy duzych mrozach.
Wystarczajaca. Ja mialem 2 osobowego, chociaz brakuje czasami miejsca zeby moz rozłożyć siedzenie i sie np. rozciągnąć na postoju czy przespac :)
Za plecami ma sie pake bez zadnego wyciszenia. Lecz mozna przy prekosci 100km/h jeszcze rozmawiac.
Pada deszcze, czujesz jakby padalo na ciebie, kazdy kamyk slychac , no wszystko co obija i odbija sie o karoserie. Z tym tu nieciekawie.
Gdyby nie ta paka za plecami bylo by calkiem dobrze.
W lecie na tracie fajnie pali., ponizej 6l. W zimie, na miescie juz łyka powyzej 6-7l.
Tanie w zakupie. Drogie w utrzymaniu, gdyz czesci sa drogie jak jasna cholera, głupi tumik koncowy kosztowal ok 160zl.
Posluzy do drobnego interesu wiernie.
Żarówki przednie wymiana 2 razy w roku, a wymienic zarowke w tym modelu przyprawialo mnie o palpitacje serca! Zeby ja wymienic zwlaszcza od strony kierowcy trzeba spedzic minimum godzine, gdyz trzeba wyjac filtr powietrza i ten tunel ssący od wiatraka :(( Koszmar.
Problemy z zamkami u drzwi, z tyłu zepsul sie całkowicie Wymiana na nowy okolo 150zl.
Zrobiłem na nim ok. 75tys km i nic powaznego sie nie stalo. Wymienilem jedynie amortyzatory tylne, akumulator i nic pozatym.
Jak wspomnialem zrobilem ok 75tys km i nawet klockow nie wymienialem.
Lecz czekala mnie wymiana m.in. SPRZĘGŁA, ŚWIEC, ROZRUSZNIKA, TARCZ HAMULCOWYCH, ROZRZĄDU, POPRAWKI BLACHARSKIE i to duuuzo RDZY
Dlatego go SPRZEDAŁEM w cholere :))
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 D 90KM 66kW