Ocena kierowcy - Ford C-MAX I

Silnik 1.6 TDCi 95KM 70kW
Rok produkcji 2010
Ford C-MAX I 1.6 TDCi 95KM 70kW 2003-2010 - Oceń swoje auto
Inne : Naprawdę brak
Autko bardzo zwinne i pakowne, To taki miniwan z opcją auta sportowego dla taty po godzinach. Świetnie się prowadzi przy dużych prędkościach autostradowych. Na mieście nie ma problemu zaparkować. Zrywne nawet z silnikiem 95KM - wiem co mówię, jeżdzę wieloma służbowymi osobówkami. Bardzo tanie w utrzymaniu, mało pazerne na ropę. Kubiłe go po jednodniowym zastanowieniu, nie szukałem idealnej sztuki, po prostu potrzebowałem wóz na szybko po rozbiciu poprzedniego auta. Wybór okazał się strzałem w dziesiątkę.
Silnik pasuje do samochodu, sprawnie napędza go nawet przy komplecie pasażerów. Turbina ze stałą geometrią daje poznać zjawisko turbodziury na rozkręcaniu, jednak jest to zjawisko niedokuczliwe. Przy 250k km nie był wymagany remontu, wszystko gra i chuczy.
Jak to manualna skrzynia. Pracuje precyzyjnie i lekko. Nie odczuwam braku 6 biegu.
Bardzo lubię zawieszenie forda. Precyzyjne i genialne w zakrętach. Zona trochę narzekała na mdłości przy ostrych zakrętach. Cóż, typowe niemieckie zawieszenie na autostrady. Bardzo żywotne podzespoły. Przy 240K km nadal oryginalne amortyzatory. Jedyne elementy zawieszenia wymienione przez ten czas to swożnie wahacza.
Auto 100 procent bezwypadkowe, jednak pierwsze purchle dały się zauważyć pod progami. Fordy tak już mają.
W aucie siedzi się dostojnie, widoczność świetna
Tutaj 4 gwiazdki bo mam porównanie do Scenica którym latałem wcześniej. W niemieckim aucie jest mniej fantacji i finezji, jest za to mega minimalistycznie.
Nie mam powodu dać mniej niż 5 gwiazdek. Nigdy nie był tutaj rzadnych zastrzeżeń.
Bardzo dobrze, chociaż mniej niz w sceniku.
Nienatarczywy akustycznie dieselek. Przy dużych prędkościach bardzo cicho chcociaż nie jest to klasa S, nie porównujmy gruszek z jabłkami.
Bardzo polubiłem C-maxa za racjonalność ekonomiczną. Auto nie wymagało remontów przez czas mojego użytkowania, paliło około max 5.5l ropy na 100km....mega plus.
C-Max to mój 5 samochód w życiu. Nigdy nie sądziłem że kiedyś powiem, że okazał się ford lepszy od toyoty corolli e12.
Wypadająca podstawka na kubki, zacinająca się roletka. Drobiazgi. Lać paliwo i latać.
Brak problemów

On - zużycie paliwa dla silnika 1.6 TDCi 95KM 70kW [l/100km]