Kupiłem ten samochód jako sprowadzony z Austrii przy przebiegu 178tys. Po 10 tys poszedł dpf, zrobiłem wtryski, turbo, pokrywę zaworów, układ dolotowy.... Potem siadła mi pompa oleju i rozwaliła turbo które zregenerowałem, od tej pory jest w porządku ale ogólnie w forda włożyłem ponad 12 tysięcy czyli drugi samochód, ja kupiłem go za 14 tysięcy i jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny to jest słabo. Auto wygodne na trasy, na krótkie dystanse jak to diesel nie nadaje się, szkoda go katować, jak mam przejechać 5 km to robię 10 żeby się zagrzał. To mój pierwszy diesel i ostatni, ogólnie w tym samochodzie mógłbym wymienić zalety: dużo miejsca, dobre wspomaganie kierownicy, przyjemnie się prowadzi, dobre audio.... Wady: głośny silnik, słabe wyciszenie, ogólnie układ dolotowy, DPF który nawet na trasie się zapchał.... Ogólnie nie polecam w wersji diesel, skarbonka, jak ktoś chce pakować w auto 10 tysięcy plus to może kupować ale jeśli ktoś szuka w miarę taniego w utrzymaniu samochodu to omijać, za tyle co ja w niego włożyłem to można by benzynę na igłę zrobić. Finalnie jutro jadę zamienić go za toyotę Auris w komisie, w rozliczeniu auto wycenione na 9/10 tysięcy. Byłbym zadowolony gdyby nie to, że tyle w niego wpakowałem, mam nadzieję że przyszły właściciel będzie zadowolony i zrobi jeszcze raz tyle przebiegu
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 TDCi 109KM 80kW