: Dynamika i zrywność na naprawdę niezłym poziomie
Generalnie poprawny i pancerny samochód. W moich rękach zrobił 100000 i rośnie, zatem coś mogę o nim powiedzieć.
1.8 duratec HP, dopieszczony do 146 KM. Nalotu 274 i rośnie. Od 220000 z paliwem przedsiębiorczości (LPG). Poza rzeczami wynikającymi z eksploatacji i wieku auta (14 lat) jest bezawaryjny. Jeździć i lać i jeździć.
Dobrze dobrane przełożenia, precyzyjna i dość krótka
Zawieszenie wystarczająco wygodne. Z tyłu niestety wielowahacz.
Gdyby nie Janusz, który naprawiał auto po przygodzie w Niemczech, nie byłoby rudej.
Trochę przeszkadzają grube i szerokie słupki A, poza tym jest super.
Całkiem dobrze porobiony. Plastiki mogłyby być bardziej w stylu np. Audi, ale to Ford, więc coś za coś.
Climatronic działa super. Latem chłodno, zimą ciepło, czyli tak ma być
Zwłaszcza przód ma high life. Z tyłu nie jest źle, ale trzeba pamiętać,że to minivan zrobiony z compacta w kombi.
Do 100 super, powyżej jak w bombowcu. Ale za to przyzwoite fabryczne audio
Części porównywalnie do innych marek. Spalanie spore (pod moją nogą). Ubezpieczenie w moim przypadku na ten rok 750 PLN, przegląd 160.
Uważam,że jeśli ktoś szuka rodzinnego auta w przedziale 10-20 000 PLN, to zadbany egzemplarz z tym silnikiem jest strzałem w dziesiątkę. Zwłaszcza ten silnik. Idiotoodporny, rozrząd wytrzymuje tyle,co silnik do remontu- 500 000 km. Dosłownie lać, palić i jeździć.
Staram się by wóz był w pełni sprawny technicznie. To,co robiłem przez te 100 000 które nim zrobiłem, to czysta eksploatacja- klocki, tarcze, amory, sworznie, tulejki, końcówki drążka kierowniczego, końcówki stabilizatora, tłumik, świece, cewki, zawór podciśnienia, przegub, łożysko z piastą, olej, płyny, filtry... Ceny naprawdę przystępne
Nie odnotowalem jak dotąd.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 Duratec 125KM 92kW