: Wyjątkowo cichy, dynamiczny jak na swoją pojemność i ekonomiczny.
Samochód kupiłem nowy z salonu, pojechałem z myślą zakupie Forda Fiesty przez przypadek w salonie zauważyłem B-maxa - ze względu na to że oferuje więcej miejsca, większy bagażnik niż Fiesta i ma super odsuwane drzwi zdecydowałem się kupić B-maxa.
Wybrałem silnika Ecoboost - jak do tej pory mogę go tylko zachwalać. Silnik jest cichy, dynamiczny i bardzo ekonomiczny.
Skrzynia biegów jak to w Fordzie (miałem już kilka Fordów) działa bardzo lekko i precyzyjnie - idealnie.
Układ jezdny, kierowniczy typowy dla Forda - dosyć twarde zawieszenie, ale perfekcyjne, precyzyjne prowadzenie w każdych warunkach "czujemy" co się dzieje z samochodem - perfekcja.
Widoczność z przodu i na boki bardzo dobra, gorzej jeśli patrzymy lekko pod kątem do tyłu. Przy zamkniętych drzwiach powstały słupek środkowy jest dosyć szeroki i sporo zasłania.
Nie ma się do czego przyczepić, wszystko jest tam gdzie być powinno, intuicyjnie rozmieszczony osprzęt i bardzo łatwy i przyjemny w obsłudze.
Wentylacja i ogrzewanie bardzo sprawne - silnik Ecoboost bardzo szybko się rozgrzewa tym samym szybko daje ciepło do kabiny. Klimatyzacja wystarczająco wydajna.
Jak na ten rozmiar samochodu, oferuje przestronne wnętrze i spory wygodny bagażnik.
B-max z silnikiem Ecoboost jest bardzo cichy w zasadzie po rozpędzeniu samochodu jest cisza, nic nie świszczy, nic nie trzeszczy - słychać tylko odgłosy toczenia się opon. Bardzo dobrze wyciszony.
Jak do tej port przez pierwsze 9 tyś km nie zdarzyła się żadna usterka, więc jeśli chodzi o koszty utrzymania - to tylko koszty paliwa, a silnik wykazuje się malutkim apetytem - w granicach 5 litrów na 100 km.
Jak na ten rozmiar samochodu wyjściowo może nie jest drogi, ale jeśli dodamy tak jak w moim przypadku silnik Ecoboost, pakiet Winter (ogrzewane fotele + przednia szyba) wychodzi na to że jest dość drogim samochodem.
Nie przydarzyła się żadna usterka techniczna.
Brak usterek.
- zużycie paliwa dla silnika 1.0 EcoBoost 100KM 74kW