Ogólnie nie jest najgorszy, dobrze mi się nim jeżdziło...nawet potargać idzie jak ktoś ma ambicje zapalonego rajdowca :)
Do setki przyśpiesza bardzo ładnie - chyba ok. 12 sekund. Jak na lekkie zwarte aut ma fajny zryw. Silnik daje sobie rade,ale na trasie pod górke z większą prędkością już nie daje zbytnio rady. Na 4 biegu można docisnąć do 160 ;) Na 5tce 170 i koniec możliwości seryjnego silnika.
Skrzynia nigdy mnie nie zawiodła, czsami zgrzyta przy wbijaniu wstecznego. W innych egzemplarzach, którymi jeżdziłem drążek stawia opór (nie jest to usterka).
Nie jest to mocna strona, co prawda zawieszenie nie sprawia większych problemów - tuleje na wachaczach trzeba nierwa wymieniać co 10tyś. km (uwaga na zamienniki - tzw. plastelinki). Na zakrętach nieżle choć przy większych prędkościach czuć przecyły albo lądujemy na przeciwnym pasie.
Świetna. Wizualnie płaska szyba tylnia umożliwia nam parkowanie na centymetry. Przód i na boki też świetnie.
Wszytko mamy podręczne i umieszczone tam gdzie być powinno. Czytelne zegary. Tylko szkoda, że wszystko TAKIE TANDETNE... materiały słabej jakości, plastiki...wszystko się tłucze - ale jest na to rada - jak komuśchce się bawićto może w łatwy sposób wytłumić - czas operacji ok. 3 - 4 godzinek. Polecam zamontować kierownice od Fiata SC zamiast seryjnej Uno. Poprrawia wygląd.
Nawiew w lato spełnia swoją rolę, choć wiadomo,że to nie klima... jednak zawsze coś. Ogrzewanie -> porażka... trzeba długo czekać aż się nagrzeje, rano w zime musiałem włączyć silnik, po minucie ogrzewanie i czekać z 7-8 minut aż zejdzie z szyb... jednak po kilku minutach jazdy robi się już w miare spoko.
To jest duże zaskoczenie - ja miałem wersje 5cio drzwiową. Z przodu siedzi się wygodnie jest sporo miejsca (choć fotele mogłybyć kubły takie jak teraz mam w Vectrze GT :) Zaskoczenie jest z tyłu --> Siedzą wygodnie dwie osoby i mają sporo miejsca na nogi. Bagażnik nie rewelacja, ale praktyczny, pakowny :)
Silnik 1.4 na wysokich obrotach chodzi b.głośno. Więc na trasie przy 150km/h rozwala łeb... można się do tego przyzwyczaić (ja miałem końcowy wydech jakiś zamiennik za 80 zł - takze wiadomo o.co.chodzi).
Jak na takie autko i taką moc to nie jest za ciekawie.
Na trasie przy 120 - 140 km/h ok 6,5 - 7,4 litra (tak zawsze mi wychodziło z własnych wyliczeń).
Po mieście potrafi spalić i 9,5 - 10 litrów na setke.
10cio letni egzemplarz można już kupić za ok. 4000 zł nie jest to tak wiele biorąc pod uwagę,że jego eksploatacja nie bedzie bardzo droga.
Przer rok użytkowania i 25 tyś km. zrobiłem tak:
-dwa razy wymieniałem tuleje na obu wachaczach (felerne zamienniki)
-sworzen (i nie słuchajcie kiepskich mechaników, którzy twierdzą,ze samego sworznia nie da się wymienictylko cały wachacz trzeba).
-amortyzatory przód
-poduszki pod skrzynią biegów, pod silnikiem
-przewody hamulcowe (sparciałe)
-tylnia belka - przerdzewiała
- bębny hamulcowe (rozpieraki, tłoczki, przeczyszczone do zera z rdzy, zakonserwowane)
- Zawory w nagrzewnicy
- Cięgna od panela sterowania nawiewem i ogrzewaniem
- klocki i tarcze hamulcowe
- KOSTKI od Świateł przednich ( NIE WKŁADAJCIE ŻARÓWEK O WIĘKSZEJ MOCY) bo kostki bedziecie wymieniac co miesiac ;)
- robiłem zaprawki balacharsko-lakiernicze.
Jak widać wszystko do zrobienia...wszystko da się zrobić.
Przy 50 km/h zaciągałem ręczny, paliłem gume przy skręconych kołach, katowałem go zawsze jak miałem nerwy... Redukowałem z 4 na 3 przy 140 km/h...
!!! NIC SIĘ NIGDY NIE STAŁO !!!
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 i.e. 70KM 51kW