: Szczerze mówiąc to nic mnie pozytywnie nie zaskoczyło. Jedynie to, że jest naprawdę dużo miejsca i auto jest bardzo wygodne. Aaaa i jeszcze jedno - z wypadku wyszedłem bez draśnięcia.
Muszę przyznać, że byłem raczej zadowolony z samochodu dopóki nie miałem wypadku - auto poszło do kasacji. Polecam ludziom oszczędnym ponieważ bardzo rzadko coś się psuje i niewiele pali. Dużą wadą samochodu jest mały prześwit co na naszych drogach staje się udręką. Już kilka razy urwałem spoiler pod zderzakiem i w końcu go poprostu odciąłem. Kilka razy też przetarłem miskę olejową na jakiejś nierówności.
Jeśli chodzi o samą pracę silnika to spoko. Pracuje równo i cicho. Zastrzeżenie mam jedynie do jego mocy: 45 KM to stanowczo za mało. Dla jednej osoby albo dwóch lekkich wystarczy ale gdy wsiądą 4 osoby to możemy tylko pomarzyć o wyprzedzaniu.
Jeździłem już kilkoma samochodami - nowszymi i starszymi i nie miałem takich problemów ja przy uniaku. Biegi zazwyczaj wchodzą od razu ale strasznie haczą. Trzeba czasem trochę siły użyć. A zimą to już jest tragedia - wielokrotnie zdarzało się, że nie mogłem drgnąć gałką zmiany biegów bo coś zamarzło.
Jak na autko o tych wymiarach to muszę przyznać, że sprawuje się całkiem nieźle. Przy ostrzejszych zakrętach już nie poszalejemy bo strasznie przechyla auto.
Kierownica strasznie cięzko chodzi - jak na taką małą masę auta powinno być lepiej. Na parkingu można się namęczyć.
Tutaj bez zastrzeżeń.
Ergonomia jak to u Fiata - dobra.
Z ogrzewaniem miałem problemy - musiałem wymieniać panel od zmiany temperatury co kosztowało mnie prawie 200zł. Pech chciał, że stało się to tuż po gwarancji :/
Poza tym strasznie parują szyby podczas deszczu.
W upały jest masakra - czujesz się jak w puszce a kiedy otworzysz okna to furkoczące powietrze doprowadzi Cię do szłu.
Mejsca jest dużo. Cztery osoby mogą spokojnie śmigać nawet w dłuższe trasy.
Silnik jest bardzo cichy ale po przejechaniu 30000 km zaczęły trzeszczeć te wszystkie plastiki. Jakaśmniejsza dziurka i wszystko drga i skrzypi i to niewiadomo gdzie dokładnie. Zatem przy naszych polskich drogach to autko stuka i skrzypi przez cały czas.
Latem na trasie potrafi spalić 5l. Zimą jest gorzej - na krótkich trasach łyknie nawet 7literków co przy tak małej mocy silnika jest trochę dużo.
Ja kupiłem nówkę i żałuję. Nigdy więcej nowego samochodu. Orientowałem się jednak na rynku i muszę przyznać, że uniaki chodzą po bardzo rozsądnych cenach.
Żarówki idą bardzo często. Jak już wspomniałem poszedł panel zmiany temperatury. Autko posiadałem od nowości więc nie miało prawa się nic psuć.
Tylko elementy eksploatacyjne - rusa wydechowa co chwile padała i musiałem spawać praktycznie co miesiąc - szkoda było wydać kasę na nową.
- zużycie paliwa dla silnika 1.0 i.e 45KM 33kW