Ocena kierowcy - Fiat Uno II

Tomek, 20 lat temu
Silnik 1.0 i.e 45KM 33kW
Rok produkcji 2002
Fiat Uno II 1.0 i.e 45KM 33kW 1996-2002 - Oceń swoje auto
Auto po 37. tys jest w idealnym stanie. Nie zepsuło się ani razu. Korozji nie ma (stoi na dworze). Ścigać się nie można - ale po co zniżac sie do poziomu dresiarzy. Jest w nim znacznie więcej miejsca niż w seicento, tico czy pandzie. Można by się zastanawiać, czy nie lepiej kupić egzemplarz bardziej renomowanej firmy strszy o kilka lat. Ale mi zależało na bezawaryjności w codziennym uzytkowaniu - i nie zawiodłem się.
Na trasie trochę brakuje mocy. Jest bardzo elastyczny. Przy 20 km/h radzi sobie na trójce.
W odróżnieniu od innych użytkowników w ogóle nie narzekam. Jakby to nie był Fiat... Wszystko wchodzi i nic nie zgrzyta.
Stosunkowo twarde zawieszenie. Do tej pory (37 tys.) nic nie cieknie.
Z parkowaniem "na centymetry nie ma problemu.
Całkiem przyzwoita jak na takie tanie auto. Plastiki dość delikatne. Deska łatwo się rysuje.
No w zimie to spory kłopot. Trzeba zamknąć przednie nawiewy, by powietrze ciepłe powietrze dmuchało na nogi i szybę. Kto na to nie wpadł ten marznie. Ten bezsensowny efekt jest chyba niezamierzony.
Nie ma co narzekać. Za porównywalną cenę mogłem nabyc seicento i tiko. Tylko jak ja bym sie tam zmieścił. (Mam 1, 86. To chyba nie dużo). Po roku od zakupu zacząłem żałować, że nie poczekałem by kupić pandę. Żal ściskał serce póki w niej nie siadłem. Co za idiota zaprojektował obudowę skrzyni biegów, która wrzyna się w prawą nogę? W uno jest o niebo lepiej.
Najbardziej się dziwię, że jest znacznie ciszej niż w punto, którym takze jeżdżę.
W lecie średnio 5,5 - 5,8. W zimie średnio 6,2. Napraw nie było. Żadnych.
Ułamał sie zawias przy półce na desce.
Brak !!!

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.0 i.e 45KM 33kW [l/100km]