: Dobra widoczność, zwrotność i wymiary zewnętrzne
Układ hamulcowy
: Bardzo słabe hamulce!! Fabryczna tarcza hamulcowa z przodu przy 35 tys miala pęknięcia
Fiat . Tanie proste auto dla ludu. Niestety z obsługą serwisową nie jest kolorowo . Samodzielna wymiana oleju ? Urobisz sie jak pies , dziwacznie zamocowany filtr oleju do którego trzeba kombinacji, ściąganie płyty pod autem tez upierdliwe a potem i tak nie wykasujesz inspekcji olejowej ... Wymiana żarówek - z prawej dojdziesz przez.nadkole.jak masz rączki.niczym dziecko . Silnik prosty , nieprzyjemny w brzmieniu,ale za to.duzo pali .
Bardzo nieprzyjemne brzmienie, silnik dosyć dużo pali , jeśli jeździmy na trasie ok 110-120 to jest spoko ale powyżej 130.drastycznie wzrasta spalanie . Szybko sie nagrzewa to plus. Na razie bezproblemowy a w 1.5 roku zrobiłem nim 75 tys km
Dobre zestopniowanie na trasy i do miasta . Nie mam uwag . Za to mam uwagę do precyzji. Zdarza sie , że nie chce wejść czasami 3 albo któreś biegi pracują trudniej, niezależnie od temperatury. Brak problemów ze wstecznym . Niektóre biegi niestety trochę jęczą podczas wolnej , delikatnej jazdy . Wymiana oleju nie pomogla . Za to sprzęgło to kpina. Juz przy zakupie przy 35 tys km słyszałem lekkie stukanie dwumasy na zimno . Nic sie nie zmienilo do 100 tys . Głośna praca ogolnie .
Prowadzi sie poprawnie , nieźle wybiera nierówności. Układ kierowniczy lepszy i bardziej precyzyjny niz w poprzednich moich autach typu i30 , sportage , za to tylna oś czasami moze zaskoczyć slabym wyczuciem
Ladne przetłoczenia , lakier znosniej jakosci . Durne niedoróbki nie poprawione w autach od 17.do 23 roku jak uszczelka drzwi kierowcy wycierająca na dole próg - ja nakleiłem tam folię i po problemie, ale w kilku używanych widziałem tam już rdzę. Tak samo zakonczenie progu przy przednim kole to jakiś żart - tam zacznie się korozja . Natomiast najgorsze jest spasowanie uszczelek i ramek drzwi . Krzywo, a zamykając drzwi widzimy ze tylna ramka drzwi wręcz odskakuje od karoserii z powodu zmiany ciśnienia
Tu duży plus. Lusterka sa najlepszym elementem . Rozmiar w sam raz a w dodatku nie brudzą sie w czasie jazdy w deszczu! Rewelacja bo w każdym innym aucie szybko sie brudziły w trasie. Wąskie slupki , generalnie jest bdb. Jedyny minus to szybko brudzące sie boczne szyby.
Po Hyundai i30 , i40 czy sportage - przeciętna. Tak ciężko było zrobić schowek na okulary ? Nieco większe cupholdery ? Nie ma nigdzie miejsca gdzie mozna dać telefon . Kieszenie w drzwiach ledwo mieszczą butelkę wody 0.7 gdzie w i30 mogłem wrzucić 1.5l i jeszcze kilka drobiazgów. Bogata wersja lounge a okazuje sie , ze. Nie ma gniazda zapalniczki w bagażniku czy regulacji wysokości pasów. Kurde nawet lanos to mial !
Nie wiem kto chwali w tym aucie klimę. Chyba ludzie którzy jeździli całe życie autem bez klimy . Automatyczna klima po pełnym serwisie - latem przy temp pow 30 stopni dramat , gorąco od deski i dachu bije w pasażerów. Deska strasznie sie nagrzewa i oddaje cieplo . Ciągle trzeba kombinować z ustawieniami. Nie da sie ustawić nawiewu na szybę+ twarz . Nawiewy są zbyr nisko . Łatwo zeby nas przewiało. Zimą szybko sie nagrzewa auto ale tez trzeba kombinować z temperaturą. Jadąc w kurtce mam temp 23-24 bo na 22 jest zimno. Poza tym odpalajac auto po chwilowym postoju, nawet zima , zaraz po odpaleniu z nawiewów leci przez dłuższy czas zimne powietrze
Jak ma takie nieduże auto jest spoko. Natomiast dla osoby która ma 196cm auto sie nie nadaje . Fotel kierowcy jest za mały ( oparcie kończy sie na lopatkach a siedzisko w połowie uda ) nie daje sie odsunąć odpowiednio daleko .
Do 130.jest.znosnie jak na takie proste auto . Slabo wyciszony silnik
Ok , oleje filtry części spoko . Natomiast wymiana żarówek czy oleju sa bardzo upierdliwe
Przeciętne auto za przeciętne pieniądze. Dla mało wymagających klientów.
Poza słabymi hamulcami i popękanymi tarczami hamulcowymi przy 35 tys to standardowe łączniki stabilizatora
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 T-Jet 120KM 88kW