Przeniesienie napędu
: Skrzynia i jej zestrojenie z małym silniczkiem
: łącznik stabilizatora prawy przód po 7000 km
Autko oceniam pozytywnie - dodam coś więcej po kilku latach eksploatacji - na razie za wcześnie żeby się tutaj rozpisywać.
Wiedziałem, co kupuję - demon szybkości to nie jest, ale wespół z sześciobiegową skrzynią biegów - daje radę. Niestety - przy pełnej obsadzie - tj. 2 dorosłych + dwójka dzieci + włączona klima + bagażnik mułowaty - trzeba wysoko kręcić. Nie uważam że głośny. Acha, troszkę mi wziął oleju (dolewałem setkę), teraz - po dotarciu nie zauważyłem żadnych ubytków.
Bardzo poprawnie działająca skrzynia biegów - na początku zdarzyło się, że parę razy zgrzytnęła - nie chodzi tak mięciutko jak w poprzednio użytkowanym przeze mnie seacie Ibiza ale nie można też napisać, że lewarek zachowuje się jak kij wetknięty w worek z węglem. Uwaga - przy wrzucaniu wstecznego warto odczekać te parę sekund na luzie - wchodzi wtedy bez problemu.
Podoba mi się wyższy, niż w Seacie prześwit - mniej boję się jakichś dziadów leżących na jezdni. Myślę - że rozsądny kompromis pomiędzy komfortem a pewnością prowadzenia. Promień skrętu nieco za duży, wspomaganie OK - na zakrętach nie szaleję, więc tutaj się nie wypowiem, acha - jest jeszcze wspomaganie elektryczne CITY, którego ani razu nie użyłem - może jak żona będzie jeździć :)
Wygląd przepiękny - w kolorze czerwonym z chromowanymi klamkami (mimo czarnych lusterek - wersja podstawowa) prezentuje się moim skromnym zdaniem - rewelacyjnie jak na auto kupione za niecałe 50K PLN. Tutaj naprawdę nie ma co narzekać.
Widać z przodu obrys maski - z tyłu nieodzowne - przynajmniej w sedanie - czujniki parkowania. Bez tego - ani róż. Fajne, duże lusterka i wsteczne panoramiczne - nawet w podstawowej wersji.
Wzorowa - tyle napiszę - mój egzemplarz to "bieda" wyposażona w pakiet komfort - jest to wersja podstawowa, tak, tak - wiem - twarde plastiki (nie przytulam się do nich), ale schowków multum, fajny podłokietnik i sterowanie radiem z kierownicy. Polecam kupić pokrowiec na koło kierownicy lub, jak kto woli, je obszyć. Dla mnie zbyt wąski jest jej rant (skóropodobna nakładka z allegro załatwiła sprawę). Środek to totalny oldschool i mnie to odpowiada w stu procentach - bo wszystko jest tam, gdzie być powinno.
Bardzo sprawna i w miarę cicha ( w seacie sprężarka od klimy rzęziła niemiłosiernie, wentylatory buczały, tutaj na razie super). Mam nadzieję tylko że nie zepsuje się regulacja siły nawiewu - podobno częsta usterka.
Jak myślicie - dlaczego często wybierany na taksówkę? Niczego większego nie trzeba dla rodziny 2+2 i piszę to z pełną odpowiedzialnością. Miejsca jest od groma - także na tylnych siedzeniach.
jak dla mnie - spokojnego kierowcy - wystarczające - rzadko kręcę powyżej 3500 RPM, więc jest OK - przy prędkościach autostradowych niestety robi się głośno - słabe wyciszenie nadkoli - tutaj mogli się troszkę bardziej postarać - natomiast dosyć głośne opony - bridgestone - na zimowych fuldach - o niebo ciszej.
Spalanie na komputerze to średnio około 6,5 PB na setkę - realnego jeszcze nie mierzyłem. Jeśli chodzi o gaz - to mam mieszane uczucia - bo podobno producent użył tutaj słabszych materiałów, niż w poprzednich rewizjach tego silnika i ponoć wypalają się zawory. Mam nadzieję jednak że na PB nie będzie tego problemu. Części ponoć tanie, konstrukcja prosta, więc nawet jak coś padnie - nie powinno być drogo.
Daję czwórkę awansem - jeszcze za wcześnie żeby oceniać. Zobaczymy po 5 latach.
No i tutaj troszkę wtopa, bo po 7 tysiącach poszedł łącznik stabilizatora po prawej stronie z przodu. Całe szczęście w ASO nie udawali Niemców i wymienili bez łaski - podobno są słabe. Tak poza tym nic się nie dzieje.
Na razie o wiele za wcześnie, żeby myśleć o czymś takim. Podobno sprzęgła padają no i te nieszczęsne wypalające się zawory (mam nadzieję, że tylko na LPG) - czas pokaże w każdym razie.