Ocena kierowcy - Fiat Tipo II Hatchback Facelifting
Przebieg:
4 tys. km
Okres użytkowania:
niecały rok
: cały zespół napędowy jest rewelacyjny.
Nowy model Tipo Cross model Garmin okazał się w trakcie krótkiej eksploatacji (2.5 tyś. km) bardzo dobrym samochodem dla moich potrzeb , Mam statut emeryta i posiadam pasję do podróżowania samochodem i rowerem , ten nowy nabytek spełnia wszystkie nasze potrzeby. Pierwszym zaskoczeniem była dynamika tego samochodu , wyrażnie czuje się dodatkową moc silnika elektr. podczas przyspieszania , bo taka jest specyfikacja mild-hybrid i automatu eDCT. Jazda tym samochodem stała się dużą przyjemnością dla kierowcy. Ponadto system start-stop jest tak dopracowany że prawie nie zauważa się jego działania , jedynie wskażniki przypominają o statusie jazdy . Wszystko zależy od kierowcy i i sposobu operowania pedałem gazu, chcąc jechać dynamicznie trzeba bardzo mocno trzymać kierownicę i uważać . Oczywiście wszystko ma swoją cenę . Byłem zwolennikiem skrzyni manualnej ale pierwsze jazdy z skrzynią eDCT spowodowały zmianę upodobań. Przejechanie 400km jednym ciągiem już nie sprawia żadnego problem dla kręgosłupa i nerwów .
idealny silnik dla takiej masy samochodu ,plus dodatkowe konie z elektryka. Cicha i elastyczna praca całego zespołu napędowego.
skrzynia eDCT sprawia się bardzo dobrze, zmienia biegi szybko i elastycznie ,
jak dla mnie przyzwyczajonego do układów jezdnych Fiata jest bardzo dobrze zestrojony .
bez zastrzeżeń.
dobra , ale grube słupki przednie trochę ograniczają widoczność , ale to jest związane z bezpieczeństwem
wszystko blisko palców w blisko, szczególnie sterowaniem multimediami.
OK.
jest dużo miejsca , z przodu i z tyłu.
powyżej 120km jest trochę za głośno , ale rozmawiać można bez problemu , słuchanie muzyki może być problematyczna. sali koncertowej nie stworzymy.
okaże się
w tym segmencie i z takim pakietem tylko Fiat oferuje akceptowalną dla mnie cenę.
na razie nic się nie dzieje
mały przebieg na uwagi
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 Hybrid 130KM 96kW