Ocena kierowcy - Fiat Tipo I

Silnik 1.9 TD 92KM 68kW
Rok produkcji 1991
Okres użytkowania: 1 rok
Fiat Tipo I 1.9 TD 92KM 68kW 1988-1995 - Oceń swoje auto
Silnik : najwieksza frajda jest podjerzdzając pod dystrybutor na stacji benzynowej;-)
Silnik : najpoważniejsza usterka w aucie była wymiana rozrządu.po wymianie okazało sie ze sie ze cieknie pompa wody.koszt nowej to 185zl(zamiennik)ale najlepsze bylo to ze gdy wymieniłem pompe i zalałem auto płynem chłodzacym płyn nadal ciekł powodem wycieku była metalowa rurka która przegniła.koszt nowej to220zl(Orginał)
auto nie jest nowe więc nie ma sie za bardzo czego czepiac.jest to super auto dla kogoś kto szuka oszczędności zwłaszcza gdy ma dostęp do ropy na lewo;-)ogólnie auto godne polecenia ale tylko kupując je z dobrych rąk.inaczej może okazać sie nie autem oszczędnym a skarbonką.
silnik ma 90km ale jedzie jak 75 albo mniej.odejście czuć dopiero gdy wskazówka obrotomierza przekroczy 2200 obrotów.
auto ma przejechane 265000km i zdaje mi sie że czeka mnie wymiana sprzęgła.szarpie przy ruszaniu i regukcji biegu poza tym skrzynia nie do zdarcia;-)
gdy kupiłem autko miało 240000 przebiegu.wymieniłem tylne amortyzatory i przednie wahacze.słychać wybite tulejki przednich jarzm hamulcowych.auto strasznie miękkie w zakrętach.przy większych prędkościach ma sie wrażenie jakby zaraz miało sie podpierać lusterkami.
mam 175cm. wzrostu i widoczność jest wzorowa
wszystko pod ręka;-)
zimą grzeje jak zwariowany nożna prawie w majtkach jezdzić.auto nie ma klimy ale ma szyberdach wystarczy otworzyć i uchylic szybę wentylacja niezła.
trochę słychać silnik gdy nie mamy włączonego radia.gdy świszczą szyby wystarczy opuścić szyby i dogiąć ramki drzwi.każdy blacharz da rade .
pod tym względem autu naprawde należy sie szacunek jadąc z poznania do konina zrobiłem dokładnie 101,5km mając pełen zbiornik(pod korek)na stacji w koninie liczydło pokazało 4,81 litra.w aucie były 4 dorosłe osoby.aha mój fiacik toczy sie na kołach195/50R15.i właśnie na tych kołach jechał tą trasą.i jeszcze jedno prędkość z jaka jechałem to 100-130.trasa stara 2na warszawe.
świetne rodzinne auto za śmieszne pieniądze.(Oczywiście zawsze zdarza sie wyjątki;p)
nigdy mi auto nie zgasło.zawsze dojechałem tam gdzie miałem
przepalaja sie zarówki zarówno te w lampach jak i te w desce rozdzielczej.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TD 92KM 68kW [l/100km]

6,3