Ocena kierowcy - Fiat Tipo I

Pyjter, 19 lat temu
Silnik 1.6 i.e. 90KM 66kW
Rok produkcji 1989
Fiat Tipo I 1.6 i.e. 90KM 66kW 1988-1991 - Oceń swoje auto
dobra ocena za prowadzenie - bardzo pewne, z silniem 1,6 dobre przyspieszenie, mnustwo miejsca w środku, całkiem niezły bagażnik, bogato wyposażona deska w wersji DGT -od groma lampek dobrze rozmieszczonych, elektryczne szyby i wspomaganie kierownicy. Wielka szkoda, że w ostatni poniedziałek jakiś pijak mi go totalnie rozwalił.
silnik dynamiczny z dobrym przyspieszeniem
za głośno chodzi pompa wspomagania
przednie słupki są trochę za szerokie, po poprzednim samochodzie musiałem się długo przyzwyczajać
mam wersję DGT - elektroniczna deska rozdzielcza oraz regulację wysokości kierownicy, jak ustawię kierownicę tak jak mi wygodnie zasłania mi wskaźnik szybkości
pomimo wymiany termostatu w zimie długo trzeba czekać na ciepło w aucie. Łatwo parują boczne szyby już przy dwuch osobach w środku w czasie deszczu
miejsca w środu tyle, że inne auta nawet wyższej klasy mogą się schować
mam fabryczną matę wygłuszającą maski silnika
części fabryczne strasznie drogie, ale full zamienników nie najgorszej jakości Po mieście pali średnio 8 litrów chyba nie najgorzej
za niewielkie pieniądze całkiem fajny wóz
jakieś kłopoty z ładowaniem i regulacja napięcia, wymieniłem termostat, bo silnik był niedogrzany,a w aucie zimno, silnik potem miał temp. ok. 90, a w aucie dalej nie najcieplej
wymiana sprzęgła, a po 20000 km ponownie, ale sprzęgło było nie oryginalne, na niewielkiej dziurze wybiłem wahacz. Najpoważniesze było totalne skorodowanie przedniego zawieszenia wahaczy, w czasie jazdy pękło, na szczęście przy małej prędkości.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i.e. 90KM 66kW [l/100km]

8,0