Ocena kierowcy - Fiat Tipo I

TOMEK, 18 lat temu
Silnik 1.4 76KM 56kW
Rok produkcji 1995
Fiat Tipo I 1.4 76KM 56kW 1989-1995 - Oceń swoje auto
to niestety tylko fiat !!! generalnie auto bardzo awaryjne , niedopracowane, zawodne, wysoka usterkowośc - Tipo miał być konkurentem dla golfa III - ubawiłem sie do łez :):):):) na całe szczęśćie w tym roku go sprzedałem za 1500 zł i bardzo się cieszę chyba bardziej niż wówczas kiedy go kupiłem ( jeździłem nim 8 lat ) i tak długo wytrzymałem !!!!
jedyna udana rzecz w tym aucie to motor, przy tak niewielkiej ilości KM , zadziwia dynamiką - lubi bardzo wysokie obroty i wtedy budzi się demonik, na III udało mi się wykręcić 140 km/h, na II - 90 km/h ( wersja gaźnikowa ) , na trasie płynne przyspieszanie i wyprzedzanie , przy 100 km/h żaden kłopot wyprzedzić w mgnieniu oka :) - trzeba zejśc tylko z V na III , no i V max tego auta powala nawet dane producenta - katalogowo 168 km/h osobiście udało mi się 180 km/h - wielkie wyrazy uznania dla konstruktorów silnika !!!
porażka jesli chodzi o prowadzenie lewarka - haczy wszędzie , natomiast dobrze dobrane przełozenia tu plusik
układ jezdny słabej trwałości, wybijają się wszystkie gumowe elementy - wymieniałem dwukrotnie wahacze, luzy na maglu pojawiły się przy 80 tys. i jakieś niezydentyfikowane bliżej luzy koła kierownicy ( niezależnie od magla ) , słabe trzymanie się auta w ciasnych zakrętach - trzeba bardzo uważać - ogólnie źle !!!
widocznośc całkiem całkiem tak do przodu jak i do tyłu
3 z plusikiem - mając na uwadze że auto jest z minionej już epoki aczkolwiek w 1993 zostało właśnie m.in. za nowoczesne rozwiązania, również ergonomiczne, autem roku !!!
za wentylację plusik - za ogrzewanie minus - mało wydajne auto długo w zimę się nagrzewa ( dwa powody - brak zabudowy komory silnika od spodu i często psujący się termostat )
z przodu ok, z tyłu troszkę ciasno
generalnie auto hałaśliwe szczególnie przy wyższych obrotach
smok smok smok !!!! pijak jakich mało !!!! miasto lato 11-12 litrów zima nawet do 14 litrów
cena obecnie jest śmieszna ale mając wydać w granicach 3.000 zł na auto szukałbym innej marki - z daleka od fiata ( cichutko podpowiem dołozyć jeszcze 3.000 i jest opel Vectra ) :):):) pozdrawiam i odradzam jak najbradziej TIPO !!!!!!
tragedia !!!! auto bardzo awaryjne !!! to co w nim się zepsuło wymienię w rubryce poważne usterki czyli poniżej -
w zasadzie jest niewiele elementów które nie zawiodły ale do rzeczy :) : układ jezdny - wahacze dwukrotnie komplet, końcówki drążków dwukrotnie komplet, amortyzatory dwukrotnie komplet przód i tył, przeguby komplet tylko raz :):) długa półoś - wymiana na uzywaną w końcu i tak musiałem kupić nową elektryka : alternator naprawa milion razy tak że w koncu tylko obudowa stara została a wszystko w środku nowe a ładowanie i tak się świeciło, rozrusznik - padł bendix, silnik : padła pompa olejowa - wymiana na nową ( wyłamał się ząb na frezie , termostat kilka razy gaźnik - niekończące się naprawy i regulacje - nic to nie dawało szarpał na wolnych albo gasł - kilku mechaników rozkładało ręce i proponowali zakup nowego ( 1.900 zł ) he he - długo wymieniałbym inne usterki ale zbraknie tu miejsca więc juz kończę :) ach dodam tylko że dwa razy pekła mi przednia szyba - tak sama z siebie :)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 76KM 56kW [l/100km]

10,7