Ocena kierowcy - Fiat Tipo I

seven1, 19 lat temu
Silnik 1.4 76KM 56kW
Rok produkcji 1995
Fiat Tipo I 1.4 76KM 56kW 1989-1995 - Oceń swoje auto
Można się w nim zakochać - a braki w wyposażeniu jak np. klima to nic w porównaniu z przyjemnością jazdy i niezawodnością.
Pięknie brzmi, przy odrobinie wyobrazni można zapomnieć że w ogóle jest, ale potrafi pokazać pazurki na zachodnich drogach.
Jazda na 4 biegu to sama przyjemność, jednak będzie trzeba się za nią wziąś bo coś mi 2 wyskakuje.
Moim zdaniem to złoty środek połączenie dobrego trzymania się drogi i możliwość jazdy po naszych pięknych polskich drogach (nie za mięki nie za twardy).
Krótko, duże okna to dobra rzecz.
Jak dla mnie awaria mogła by być na środku.
Latem przydała by się klima, ale zimą jest ok.
Jak dla mnie super.
Troche stuka ale to wina wachaczy - trzeba będzie wymienić, oprócz tego jest wporządku.
Pewnie wtrysk był by lepsz ale niema co narzekać.
Wystarczy troche ruszyć głową a można go utrzymać w bdb stanie za nie wielkie pieniądze.
Oprócz konieczności wymiany żarówek, styków, diod i wycieraczek które rozpadły się podczas ulewy (dodam iż ok. 1100 km od domu zimą - masakra), polecam założenie ramion z poloneza wtedy wystarczy kupic tylko samo pióro, wychodzi o wiele taniej.
Jak na razie to największy problem był z rozrządem, cały się rozlególował i namieszał w silniku (trzeba było wymienić pasek, napinacz, i wszystkie zawory), oprócz tego oczywiście tarcze, klocki i cylinderek w tylnim kole, wydech też był cały do wymiany.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 76KM 56kW [l/100km]

8,4