Zawsze marzyłem o Tipo więc sobie kupiłem, na początku była to zwykła wersja na gaźniku (same problemy), od roku jestem szczęśliwym posiadaczem wersji na wtrysku(nie mam już tamtych problemów). Ja mam wersję DGT+ orginalnym ospoilerowaniem Abartha wygląda fajnie. No i ta deska digital, w nocy czuję się jak w statku kosmicznym, mało samochodów ma coś takiego a to przecież tylko stary fiat. Pierwsze Tipo też miało instalację gazową zrobiłem nim 250 tys.km jeździł do końca chociaż miał już słaby silniczek.Co do wyposażenia to jest ok. Mam elektrykę dzwi przód/tył, centralny zamek i elektrycznie otwierany dach, natomiast brakuje wspomagania kier. nie wiem dlaczego.
Silnik na gaźniku miał większą moc no i dał się kręcić do 8tys.obr. Ten na wtrysku ma tylko 69 to trochę mało biorąc pod uwagę że samochód jest ciężki, kultura pracy jest ok. elastycznosc mogła by być lepsza przynajmniej na gazie ogólnie jest dobrze.
u mnie działa poprawnie, biegi wchodza lekko ale troche chaczą, no i na 5 biegu troszkę buczy.
jest komfortowy w moim przypadku zawieszenie jest twarde niż w zwykłym tipo, denerwuje mnie głośna praca zawieszenia zwłaszcza przedniego ale da się do tego przyzwyczaić.
wszystko widać dookoła, bez zastrzeżeń.
jest bez zarzutu, wielu twierdzi że manetki przy kierownicy są przeładowane przełącznikami, ale dla mnie jest to zaletą, wszystko jest pod ręką.
zimą dziala bez zarzutu, a latem jest trochę za ciepło, no cóż przecież nie ma klimy.
tego jest pod dostatkiem jak w vanach, biorąc pod uwagę że autko ma mniej niż 4m.
do 100km/h jest ok, potem trochę buczy, a przy 150-170 znowu robi się ciszej to bardzo dziwne.
bęzyny pali od 6,5l do 9l, natomiast gazu bez względu na styl jazdy ok 10l. przeglądów nie robie bo ci z fiata są za drodzy. Naprawy robię we własnym zakresie trochę się na tym znam.
za te pieniądze nie mozna kupic nic fajniejszego no chyba że komuś podoba się golf albo opel ale dla mnie są to auta bez wyrazu.
do tej pory mnie nie zawiódł, a byłem nim nad morzem to prawie 700km w jedną stronę. Czasami są drobne problemy z elektryką, ale nawet nowe auta miewają takie bolączki. Ostatnio wymieniłem łożyska w przednich kołach.
nie miałem.