Jak na 3 letni przebieg, nie mogę narzekać, zwłaszcza, że inni forumowicze miewali większe kłopoty.
Ale następnego Fiata już nie kupię, choćby nie wiem jakie były promocje.
Nie odradzam stanowczo zakupu, ale też nie polecam gorąco.
Jak na 80 KM nie jest źle. Silnik ciągnie już od 1700 obr., słabnie dopiero przy 4000 (to jest diesel). Wyraźnie słychać gdy jest zimny, są też drgania na wolnych obrotach. Ogólnie nie jest cichy, ale i nie nadmiernie głośny.
Zmiana dosyć precyzyjna, biegi wchodzą lekko i bez haczenia. Trudności ze zmianą biegów są objawem awarii sprzęgła (już to przerabiałem).
Długość biegów do zaakceptowania, na piątce można jechać od 70 kmh.
Precyzja prowadzenia dobra, zawieszenie dość głośno wybiera nierówności. Jak na przebieg 54000 km nie miałem jeszcze najmniejszych problemów.
Jak dle mnie doskonała we wszystkich kierunkach. Zaletą są opuszczane tylne zagłówki, nic wtedy nie przeszkadza w patrzeniu do tyłu.
Pokrętła zrobione z gumy to świetny pomysł - nie ślizgają się w palcach. Trochę za nisko umieszczony przycisk recyrkulacji powietrza i ogrz. tylnej szyby.
Za dużo przycisków po lewej stronie kierownicy, w sumie rozrzucone trochę nielogicznie.
Sterowanie ustawieniami komputera (dużo funkcji) tylko na postoju (ustawienia My Car).
Nie mam uwag, choć w wilgotne dni usuwanie wilgoci mogłoby być lepsze (moja wersja nie ma klimy).
Ogrzewanie skuteczne, ale zimą dopiero po ok. 10 min. jazdy (diesel).
Przód - bardzo dużo miejsca. Niezbyt wygodna, wysoka pozycja kierowcy i pasażera, mimo wielkich siedzeń. Dziwnie ukształtowane oparcia, chociaż nie są niewygodne.
Tył - miejsca sporo, ale w Hondzie Civic dużo więcej.
Słychać szum opływającego powietrza, wyraźnie słyszalne opony na betonie.
Sam silnik - jak wyźej. Najprzyjemniej jedzie się tym autem między 100 a 130 kmh. Powyżej staje się głośny.
Mogę powiedzieć, że w mieście i w trasie pali mi wg normy fabrycznej, przy czym mam lekką nogę, a średnie zuż. 5,1 l/100 km z całego przebiegu oceniam jako dobre (choć nie rewelacyjne). Komputer pokładowy jest prawie dokładny przy przejechaniu dużego dystansu, przy częstym tankowaniu pokazuje za dużo albo za mało.
Dobrze, bo auto kupiłem w promocji poniżej 50.000 zł.
Przeciętnie, albo źle - bo auto ma dużą utratę wartości (wiadomo, Fiat).
Blokujący się pas trzeciego pasażera pzry składaniu oparcia tylnego - blokuje się tak, że przy ponownym postawieniu oparcia pas chce wyrwać mocowanie (musiałem już 2 razy po chamsku ciąć nożyczkami, a potem ponownie zszywać pas). Skrzypiące tylne drzwi, nawet po tygodniu od przesmarowania.
Trzeszczenia deski rozdzielczej.
Drobiazgi.
Konieczność wymiany sprzęgła po 54000 km.
Sama tarcza nie była zdarta, ale pokryta jakimś czymś przypominającym szarą farbę olejną, wyciek oleju na uszczelniaczu wału i ciężko pracujące łożysko wyciskowe. Razem 1600 zł, poza ASO.
To jedyna poważna usterka.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 JTD 80KM 59kW